Navigation Content

Sekvoja: Anatomija jednoga diva

Sekvoja: Anatomija jednoga diva

Redwoods: Anatomy of a Giant

Ovaj dokumentarni film donosi priču o sekvojama, najvećim živućim stablima na svijetu

INFO

Sažetak

Steve Sillett sa Sveučilišta Humboldt obuzet je penjanjem na goleme sekvoje. Kad pomisli da se popeo i izmjerio najviše stablo, u skrivenoj dolini se pojavi novi 'rekorder'. Sillett čeka rezultate novog iznimno preciznog snimanja iz zraka koje bi moglo otkriti jednog od posljednjih neotkrivenih divova.

Dok Sillett istražuje krošnje sekvoja, gost-istraživač National Geographica Mike Fay iscrtava njihov opseg na tlu. To je dugo, višegodišnje nastojanje da se procijeni prošlost i budućnost tog drveta, a započelo je sekvojom koja se nalazi na krajnjem jugu, u Big Suru u Kaliforniji.

Kad su Europski doseljenici stigli u Kaliforniju sredinom 1800-ih, počeli su sjeći sekvoje. Od te je šume danas ostalo manje od pet posto, no nakon desetljeća žučljivih borbi za zaštitu okoliša, većina preživjelih stabala je zaštićena. Za Mikea Faya koji je došao do najsjevernije sekvoje, uz samu granicu Oregona, pitanje je što učiniti da se šume oporave od vremena nekontrolirane sječe.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...