Navigation Content

Čadar: Ledeni put

Čadar: Ledeni put

Chadar, The Ice Trail

Upoznajte muškarce, žene i osobito djecu koji svake godine ugrožavaju svoje živote na strašnoj ledenoj stazi Čadra

INFO

Sažetak

Zanskar, skriven u srcu indijskih Himalaja, malo je i zaboravljeno kraljevstvo uzdignuto na nadmorskoj visini od 3000 metara, okruženo planinama koje sežu uvis i više od 7000 metara.

Zimi, koja traje osam mjeseci, snijegom prekriveni planinski putevi nisu dostupni pa su stanovnici Zanskara potpuno odsječeni od ostatka svijeta. Čadar tada postaje njihova jedina veza s vanjskim svijetom. Ta djelomično smrznuta rijeka oblikuje 120 km dugu stazu kroz uski klanac koji vrluda strmim planinama.

Čadar je opasno i mučno iskušenje ne samo za djecu nego i za odrasle muškarce. Odvažno je to suočavanje s hladnoćom, umorom i žeđu te strahom, vrtoglavim visinama i demonima. Stanovnici Zanskara nikada ne kroče ovom prevrtljivom rijekom, a da se pritom ne pomole i poduzmu sve mjere opreza jer led lako može biti jedan dan čvrst, a već idući pogibeljan.

Ove je godine 150 muškaraca prihvatilo posao transporta trupaca do Lingsheda u karavani koja prolazi čadarskom rutom. I nekoliko će djece proći ovim zastrašujućim koridorom na putu do svoje škole u Lehu, u Ladakhu, nakon svršetka zimskih praznika.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...