Navigation Content

Carsko putovanje

Carsko putovanje

La marche de l'empereur

Dokumentarni film nagrađen Oscarom priča nam priču o osamljenim stanovnicima Južnog pola, carskim pingvinima

INFO

Sažetak

Nakon što su proveli razmjerno ugodno, donekle sigurno i hranom bogato ljeto na obalama Antarktike, carski pingvini kreću na dugi put u unutrašnjost ledenoga kontinenta, u potrazi za mjestom prikladnim za parenje i podizanje mladunčadi.

Nanizavši se jedan za drugim, pingvini kreću na neizvjesno putovanje i najbrže, tj. najbolje što znaju - najčešće geganjem, a ponekad i kližući na glatkim, oblim trbuščićima - prilaze odredištu, boreći se pritom s okrutnim vremenskim uvjetima. Kad napokon stignu na odabrano područje, pingvini započinju ljubavne igre i nakon nekog vremena odabiru partnera s kojim će zasnovati obitelj.

Međutim, kad ženka napokon izlegne jaje, svi pingvini izmoreni su glađu i išibani ledenim vjetrom. Ženke tada opet kreću na putovanje, ovaj put do obale po hranu za sebe i mladunče. U međuvremenu, mužjak ostaje čuvati jaje od smrzavanja.


Kad je u pitanju filmska poetizacija prirodnih fenomena, malo se koja kinematografija pokazala toliko angažiranom i zainteresiranom kao francuska. Nakon proslavljenih dokumentaraca 'Microcosmos' i 'Le peuple migrateur', koji su kino publici pružili potpuno novi pogled na svijet kukaca i ptica selica, red je došao na carske pingvine, prilično osamljene stanovnike Južnoga pola, koje osim simpatičnoga izgleda krasi i, kako ovaj film zorno pokazuje, junačko srce.

Dok je za realizaciju dvaju spomenutih dokumentaraca bio zaslužan glumac, redatelj i producent Jacques Perrin, filma koji proučava pingvine prihvatio se ambiciozni znanstvenik, biolog Luc Jacquet. Po završetku školovanja Jacquet se vrlo brzo susreo s ovim dražesnim stvorenjima, krenuvši na prvu antarktičku ekspediciju već 1991.

Zaintrigiran, znanstvenik počinje fotografskim aparatom i kamerom dokumentirati život pingvina, usmjerivši tako svoje aspiracije kombinaciji znanstveno-umjetničkog djelovanja. Od 2000. do 2003. Jacquet je pripremao scenarij i okupljao financijere za projekt koji je dugo planirao ostvariti - filmski prikaz neizvjesne pustolovine carskih pingvina.

Godinu dana Jacquet je u teškim uvjetima, sa svojim malobrojnim hrabrim suradnicima, pratio carske pingvine na njihovu nekoliko stotina kilometara dugom putu, snimivši dokumentarac koji je 2005. osim publike i kritike osvojio i Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Uz spomenutog Oscara, film je, među ostalim, osvojio i nagradu Eddie Američkog udruženja montažera kao najbolje montirani dokumentarac, francuskog Cesara za najbolji zvuk te nagradu američkog National Board of Review u kategoriji najboljeg dokumentarca. Bio je također nominiran i za dvije BAFTA-e, u kategorijama filmske fotografije i montaže.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...