Ove srijede na svim kontinentima igraju se prijateljske nogometne utakmice, a u Europi počinje ovogodišnja reprezentativna nogometna kampanja. Početkom lipnja ove godine igra se Europsko nogometno prvenstvo, pa utakmice odigrane ove srijede na neki način označavaju početak priprema za EURO 2012.

Jedan od mečeva koji bi nama trebao biti posebno zanimljiv jest susret Irske i Češke. Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu igra u skupini sa Španjolskom, Italijom i Irskom, a upravo s Ircima igramo svoj prvi susret. Bilić će sigurno poslati kojeg 'špijuna' da poprati utakmicu Irske i Češke, a ništa drugo ne preostaje ni nama ostalima...

Irsku reprezentaciju na EURO 2012 odveo je stari lisac Giovanni Trapattoni, trener od kojeg su učili mnogi europski stručnjaci i koji još uvijek zna svoj posao. Irska reprezentacija je prilično limitirana kvalitetnim igračima, no Trap je od 'sastojaka' koje je ima na raspolaganju napravio sasvim solidno 'jelo'... Pod talijanskim vodstvom, borbeni Irci su usavršili obranu i taktički uznapredovali, što smo imali prilike vidjeti prošle godine u prijateljskom susretu Irske i Hrvatske koji je završio 0-0 - i gotovo bez prave prilike na obje strane...

Česi su kao i Irci EURO 2012 izborili kroz dodatne kvalifikacije, nadvisivši u dva susreta Crnu Goru. Sama činjenica da su se plasirali na Europsko prvenstvo govori da Česi i dalje znaju igrati nogomet, no definitivno nisu na razini Češke sredinom devedesetih koju je predvodio legendarni Karel Poborsky. Glavni igrač sadašnje češke reprezentacije je Tomaš Rosicky koji igra za Arsenal, a stup njihove obrane je vratar Petr Čech koji brani za Chelsea. Za očekivati je da će češki izbornik Bilek ponešto eksperimentirarti i odmoriti kojeg prvotimca, a i njegov kolega Trapattoni također.

Blagi favorit ovog susreta je Irska koja se prošle jeseni činila kompaktnijom, čvršćom i taktički izrađenijom. Trap će od svojih igrača tražiti pobjedu za početak euro-kampanje, a Češka se čini kao odlična prilika da Irci poprave samopouzdanje... Susret Irske i Češke pogledajte na kanalu Arena 3.