Iako su dvije utakmice proljetnog dijela MAXtv Prve lige odigrane u petak, pravim početkom se može smatrati subota, kad se igra glavnina utakmica pa i one najvažnije - Hajduka i Dinama. Okolnosti u kojima se nastavlja prvenstvo nisu nimalo ružičaste - suci i visoko postavljeni pojedinci HNS-a sjede u zatvorima, postalo je jasno da je većina prethodnih prvenstava bila namještena, recesija je zahvatila i klubove i malo gdje se honorari uopće isplaćuju, a Marković & co se prave ludi i govore o uspjesima reprezentacije... Ipak, unatoč svemu, nogomet se mora igrati, a među mnogim problematičnim prvoligašima ima i nekoliko svjetlijih primjera. Ove subote na Poljudu se sastaju dva kluba koja su prva odradila transformaciju iz udruge u dioničko društvo i koji posluju koliko-toliko transparentno - riječ je Hajduku i Istri.

Jesenski dio prvenstva Hajduk je završio na drugome mjestu sa 6 bodova manje od Dinama i s pet bodova više od Splita i Slavena. Za vrijeme zimske pauze Hajduk je pospremio svlačionicu; iz kluba su otišli Subašić (Monaco), Inoha (povratak u Japan), Vejić, Buljat, Trebotić, Tičinović i još nekolicina igrača. Od zimskih prinova jedno se ime posebno ističe; riječ je Mati Neretljaku koji je za Hajduk već igrao prije nekih sedam godina (od 2002. do 2006), a u međuvremenu je izgradio vrlo lijepu karijeru na Dalekom istoku. Neretljak je doveden da učvrsti obranu Hajduka, a ako se nalazi u dobrom fizičkom stanju brzo bi mogao postati ključni igrač Krasimira Balakova. Od ostalih prinova Bilih valja izdvojiti vratara Blaževića koji je stigao iz Šibenika te veznog Ozobića koji je stigao na posudbu iz Spartaka iz Moskve.

I Istra je bila vrlo aktivna u zimskom prijelaznom roku; Pulu su napustili Špičić, Jazvić, Prahić i još nekoliko manje poznatih igrača, a stiglo je nekoliko vrlo zanimljivih nogometnih imena. Trener Istre Pamić je odlučio pojačati vezni red, pa su tako stigli Križman iz Rijeke, Havojić iz Slavena, Ottochian iz Karlovca, Bačelić-Grgić iz Šibenika, a stigao je i Alen Pamić - sin trenera Igora Pamića, koji je igrao u Standardu iz Liegea, no imao je zdravstvenih problema pa je ugovor raskinut. Obrana Istre jača je za Barbarića iz Dinama i Horvata iz Lokomotive. Istra je prije nekoliko dana odigrala kup utakmicu protiv Dinama - završilo je 1-1, a Istra je dobrom igrom dala do znanja da ovoga proljeća neće biti lak zalogaj nikome i da će se boriti za ostanak u ligi.

Hajduk je favorit ovog susreta i zaigrati će na pobjedu, no budući da su i jedni i drugi u velikoj mjeri promijenili sastave u odnosu na jesenski dio prvenstva, neke precizne prognoze teško je dati. MAXtv Prva liga vraća se na male ekrane, a utakmicu Hajduka i Istre pogledajte na kanalu Arena 2.