Navigation Content
Igra

The Game

Michael Douglas na nagovor Seana Penna sudjeluje u smrtonosnoj igri koja zaokupi njegov život

INFO

RedateljDavid Fincher

GlumciMichael Douglas, Sean Penn, Deborah Kara Unger, James Rebhorn, Peter Donat, Carroll Baker, Anna Katarina

Sažetak

Mulitmilijunaš Nicholas Van Orton (Michael Douglas) živi sam na svom raskošnom imanju u blizini San Francisca, a jedino mu je društvo dugogodišnja obiteljska kućepaziteljica Ilsa (Carroll Baker). Nicholas se nedavno razveo od supruge Elizabeth (Anna Katarina), potpuno se posvetio svojoj uspješnoj investicijskoj banci i pokušava potisnuti sjećanja na očevo (Charles Martinet) samoubojstvo dok je još bio dijete.

Traumatiziran privatnim životom, bogati bankar ne vidi ništa loše u svom samotnjaštvu, te se iznenadi kad ga za 48. rođendan posjeti mlađi brat Conrad (Seann Penn), dugogodišnji ovisnik o opijatima. Conrad se sada doima posve drukčije, a pri susretu s bratom daruje mu pristupnicu tzv. Službi za rekreaciju potrošača koja organizira 'igru', dnevno insceniranje uzbuđenja u svakodnevici svojih klijenata. 

Isprva zanemarujući bratov dar, Nicholas ga ipak odluči iskoristiti, pa dolazi na psihološku provjeru u samoj Službi, u kojoj ga dočeka zagonetni Feingold (James Rebhorn). Njegov se život potom iznenada pretvori u niz bizarnih događaja koji su sve samo ne zabavni...

Ovaj film jedan je od najboljih primjera suvremene američke kinematografije u kojem vlada kafkijanski ugođaj sustavnog negiranja pojedinčeve slobodne volje i zdravog razuma. Kontekstualizirana u otuđeni svijet krupnoga kapitala i posvemašnje međuljudske izoliranosti, 'Igra' je uistinu vješt spoj intrigantne priče, dojmljive glume, rastuće napetosti i majstorskih režijskih rješenja. Njihov je autor David Fincher, bivši redatelj hvaljenih glazbenih spotova (Madonnin 'Express Yourself', Jacksonov 'Who Is It?') i trenutačno jedno od avangardnih holivudskih redateljskih imena čiji su filmovi 'Sedam', 'Klub boraca' i ovogodišnja 'Soba panike' sve samo ne prosječna ostvarenja. 

Fincher je 'Igru' režirao 1997., dvije godine nakon svjetskog uspjeha nihilističkog trilera 'Sedam' nastojeći novim angažmanom ne iznevjeriti svoju umjetničku beskompromisnost. Fincher sugestivno gradi tenziju tijekom cijelog filma naširoko koristeći netipične snimateljske intervencije (Harris Savides) i prožimajuću glazbu (Howard Shore), pa su 'Igru' neki kritičari uspoređivali i s Hitchcockovim hitom 'Sjever-sjeverozapad' ili pak s Douglasovom ulogom u 'Danu ludila'. Sam Douglas izvrsno se snašao u ulozi kompulzivnog čovjeka koji se iznenada nađe na vjetrometini nepredvidljivosti, referirajući se pritom i na svoj Oscarom nagrađeni nastup u 'Wall Streetu'. 

Njegovi partneri u filmu Sean Penn i Deborah Kara Unger samo nadopunjuju povoljan dojam o glumi i, općenito, o filmu koji je u svjetskim kinima postigao solidan uspjeh. Zanimljivo je da je za lokaciju Ortonovog doma izabran glasoviti kalifornijski muzej Filoli Mansion u Woodsideu koji je televizijsku slavu stekao kao vila Carringtonovih u serijalu 'Dinastija'.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...