Jedan od najjačih parova šesnaestine finala Europske lige je dvoboj Porta i Manchester Cityja, a bez pretjerivanja ovaj duel je jači od barem polovine parova osmine finala LP. City je vodeći sastav Premier lige i glavni favorit za osvajanje naslova, a iz LP je ispao zbog jednoga kiksa i možda nedovoljnog iskustva u ovom natjecanju. Porto, s druge strane, ove sezone nije na prošlogodišnjoj razini, no i dalje je jedna od najozbiljnijih momčadi Europe koja zna igrati na rezultat.

Porto je prošle sezone s velikom dominacijom osvojio portugalsku ligu, no ove sezone igra slabije i trenutno zaostaje za Benficom pet bodova - posljedica je to neočekivanog poraza u pretprošlom kolu od Gil Vicentea. Slabije igre Porta posljedica su i njihove klupske politike stvaranja pa prodavanja igrača; ove sezone prodali su Falcaoa i Ruben Micaela Atletico Madridu, posudili Guarina Interu, a doveli nekoliko talentiranih igrača koji se tek trebaju potvrditi na europskoj razini. Slabije igre Porta u prvom dijelu sezone natjerale su upravu kluba da posegne za pojačanjima ove zime pa su tako doveli iskusnog napadača Marc Janka, a vratili su i iskusnog Lucha Gonzalesa. U napadu Porta igra Hulk kojem ime baš odgovara s obzirom na njegove fizičke predispozicije i bit će zanimljivo vidjeti što mogu engleski braniči protiv ovog gorostasa!

O Manchester Cityju se sve već zna; talijanski trener popravio je defanzivni dio igre Citizensa, a u napadu imaju dvojac Aguero - Džeko koji može otključati baš svaku obranu; kako njih dvojica igraju dobro, za nesretnog Teveza nitko više i ne pita... Glavni cilj Cityja ove sezone je osvajanje Premier lige i upitno je koliko su motivirani za nastupe u Europskoj ligi, a Mancini bi mogao i odmoriti kojeg prvotimca - ta situacija samo prividno odgovara Portu jer na klupi Građana sjede izvanredni igrači koji samo čekaju priliku da se pokažu i zarade dres prvotimca!

Kako će proći prvi susret ovih rivala i hoće li koji tim steći prednost pred uzvrat, pogledajte na kanalu HRT 2.