Navigation Content

Ničija budala

Ničija budala

Nobody's Fool

Izvrsna sentimentalna drama o emocionalno nezrelom čovjeku koji predstavlja jedinu utjehu mnogima očajnički željnima ljubavi i bliskosti s drugim ljudskim bićem

INFO

RedateljRobert Benton

GlumciMelanie Griffith, Paul Newman, Bruce Willis, Jessica Tandy, Dylan Walsh

Sažetak

Sully (Paul Newman) je muškarac koji ni na pragu šezdesetih nije uspio dokraja odrasti. Nakon što je napustio prebučnu obitelj, živi kao podstanar kod stare gospođe Beryl (Jessica Tandy), plaća joj stanarinu razgovorom i sitnim popravcima nekad otmjene kuće.

Čekajući odštetu zbog stradaloga koljena, radi na crno kod svog uspješnijega i mlađeg drugog ja, Carla Roebucka (Bruce Willis) i usput ljubaka s njegovom lijepom i usamljenom ženom Toby (Melanie Griffith). Naizgled je ravnodušan prema svome povučenome sinu Peteru (Dylan Walsh) i unucima, a zapravo ih voli i treba. 

Kad nakon financijskog skandala u koji je upleten, sin gospođe Beryl počini samoubojstvo, Sully je jedina utjeha ponosnoj starici. Vječiti dječak Sully, nesposoban za preuzimanje odgovornosti, usamljenik je okružen ljudima koji očajnički trebaju njegovu prisutnost i kojima ne može pomoći.


Vrlo dobar scenarij nominiran 1995. i za Oscara, nastao je prema istoimenoj pripovijetki dobitnika Pulitzerove nagrade Richarda Russa (Empire Falls), a potpisuje ga, kao i režiju, Richard Benton, dobitnik Oscara za vrhunsku melodramu 'Kramer protiv Kramera' i jedan od vodećih hollywoodskih scenarista i redatelja sedamdesetih. Njegov potpis nosi scenarij kultnoga Pennova klasika 'Bonnie i Clyde', a s Mariom Puzom 1978. supotpisuje 'Supermana', da spomenemo samo njegove najkomercijalnije projekte. 

Kao redatelj istaknuo se nizom tzv. malih velikih filmova poput hitchcockovskog trilera 'Still of the Night' ili djelomično autobiografske drame iz razdoblja Velike depresije 'Places in the Heart'. Majstor finoga ugođaja, Benton osobito dobro radi s glumcima koji u njegovim filmovima redovito ostvaruju velike uloge i osvajaju značajna priznanja. Tako su se i u 'Nobody's Fool' istaknuli manje više svi sa zvijezdama posute uvodne špice (Bruce Willis, Melanie Griffith, Dylan Walsh), a posebice uvijek pouzdani Paul Newman (Mačka na vrućem limenom krovu, Boja novca, Butch Cassidy i Sundance Kid) u glavnoj ulozi i velika dama, još jedna oskarovka, Jessica Tandy (Vozeći gđicu Daisy) u izvrsnoj epizodnoj ulozi. 

Benton je film posvetio uspomeni na ovu veliku glumicu, jer riječ je o njezinom zadnjem nastupu pred kamerama. Paul Newman je za ulogu Sallyja nominiran za još jednoga Oscara i Zlatni globus, a dobio je berlinskoga Srebrnog medvjeda i priznanja Nacionalnoga društva filmskih kritičara i New York Film Critics Circlea. Čvrst film, melankolična ozračja i profinjenoga psihološkoga tkanja.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...