Navigation Content

Iskupljenje u Shawshanku

Iskupljenje u Shawshanku

The Shawshank Redemption

Dvojica zatvorenika tijekom godina postaju najbolji prijatelji, pronalazeći utjehu, a s vremenom i iskupljenje kroz činove obične pristojnosti i uljudnosti

INFO

RedateljFrank Darabont

GlumciTim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows

Sažetak

Nakon presude kojom je proglašen krivim za ubojstvo vlastite žene i njenog ljubavnika, Andy Dufresne (Tim Robbins) 1947. stiže u zloglasni zatvor Shawshank kako bi odslužio doživotnu kaznu. Inače bankovni stručnjak i ugledni gospodin, Andy je ubačen u sredinu o kakvoj nije mogao ni sanjati.

Okružen kriminalcima i sadističkim čuvarima, vrlo se brzo suočava s brutalnošću zatvorskog života. Drži se povučeno i rijetko komunicira, osim s utjecajnim i dobronamjernim zatvorenikom Redom (Morgan Freeman). Do promjene će doći jednoga dana kad Andy počne nuditi čuvarima financijske usluge i savjete.

Tad počinje uživati poseban status među zatvorenicima i čuvarima, pa ga čak i sam upravitelj (Bob Gunton) vrbuje za zatvorskog knjigovođu. Svoj povlašteni položaj Andy koristi kako bi unaprijedio zatvorsku knjižnicu i time barem donekle uljepšao tamošnji turoban život.


'Iskupljenje u Shawshanku' jedan je od onih filmova koji su uistinu označili devedesete. Utemeljen je na kratkoj priči Stephena Kinga 'Rita Hayworth and Shawshank Redemption' te predstavlja jednu od rijetkih ekranizacija Kingovih djela koja ne pripadaju horor žanru.

Publika i kritika dočekali su film s oduševljenjem što mu je praktički odmah po dolasku u kino dvorane podarilo status klasika.

Ono što u vezi njega najviše fascinira, činjenica je da je jedna sumorna i teška zatvorska atmosfera iskorištena kao okružje u kojem se odvija predivna ljudska i životna priča ispričana kroz inteligentne, nerijetko egzistencijalistički naglašene dijaloge. Oni se uglavnom odvijaju na relaciji dvaju glavnih likova u zavidnim i nadasve uvjerljivim interpretacijama Tima Robbinsa i Morgana Freemana. 

Osim glume valja pohvaliti dojmljivu scenografiju, izvrstan snimateljski rad te scenarističko-redateljski trud Franka Darabonta koji je svoj prvi veći projekt odradio kao istinski filmski virtuoz. 

Kvalitetu 'Iskupljenja u Shawshanku' prepoznale su i mnoge filmske institucije, pa je među ostalim film bio nominiran za 7 Oscara i 2 Zlatna globusa. Američko društvo snimatelja dodijelilo je 1995. Rogeru Deakinsu nagradu za najboljeg snimatelja, a Heartland Film Festival uručio je Franku Darabontu Studio Crystal Heart nagradu. 

Pet godina kasnije Darabont je snimio 'Zelenu milju', još jednu hvaljenu epsku zatvorsku dramu temeljenu na djelu Stephena Kinga. Visoku vrijednost Darabontova filma potvrđuje i činjenica da na ljestvici najboljih filmova svih vremena, koju svojim glasovima formiraju posjetitelji internet stranice IMDB, 'Iskupljenje u Shawshanku' zauzima 2. mjesto.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...