Navigation Content

Konačni sraz sumo-boraca

Konačni sraz sumo-boraca

Inside Sumo's Ultimate Clash

National Geographic ulazi u zatvoreni svijet sumo-boraca i otkriva sport različit od svih drugih

INFO

Sažetak

Sumo je više od sporta, to je način života. Toj tisuću petsto godina staroj japanskoj tradiciji danas prijetnje stižu iz izvanjskog svijeta, a čak se i Amerikanci priključuju. Glavnu riječ u tome ima najbolji sumo-borac na svijetu - Mongol koji se zove Asashoryu. On krši pravila i buntovnik je, a unatoč tome što je autsajder - praktički je bog. Iz Japana... do Havaja... i Los Angelesa.

Dvorana Takasago izvan Nagoye, šest ujutro. Dok više rangirani borci još čvrsto spavaju, oni niže rangirani održavaju dvoranu. Hrvači žive, jedu i spavaju zajedno i imaju isti cilj - postati najbolji. Svi žele postati prvaci, odnosno yokozune. Svi žele biti... kao Asashoryu.

Osobna posluga, frizeri, vozači - yokozunu u Japanu štuju kao boga i odnose se prema njemu kao prema kralju. Kad izvodi poseban šintoistički obred, on predstavlja sve sumo-borce i odraz je tradicionalne japanske predodžbe o muževnosti. No Asashoryu je drugačiji, buntovnik je i stranac, pa japanska publika pažljivo prati i mjerka svaki njegov pokret. A sada je, prvi put nakon četiri godine, njegova titula jedinog yokozune napadnuta.

Posljednje četiri godine Asashoryu je bio jedini yokozuna na svijetu - najduže u tisuću petsto godina što je netko bio jedini nositelj naslova. No njegovo prvenstvo sad ugrožava veći i mlađi borac - Hakuho - koji je netom također imenovan yokozunom. Napuštamo borilišta i pratimo yokozunu Asashoryua dok se priprema za prvi susret licem u lice s novim yokozunom u borbi koja će se održati na Havajima.

Na drugom kraju svijeta u tijeku su posve drugačije pripreme. Na jugu Kalifornije i u saveznoj državi New York Dan Kalbfleisch i Carl Papparlardo spremaju se za nadolazeću sezonu Nacionalnog sumo-prvenstva. Riječ je o amaterskoj ligi, ali ujedno i o najboljima koje Amerika ima. Oni se bore da bi osigurali uvažavanje sporta koji je uglavnom neshvaćen izvan Japana.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...