Navigation Content

Bourneova nadmoć

Bourneova nadmoć

The Bourne Supremacy

Matt Damon u nastavku hita 'Bourneov identitet', uzbudljivoj adaptaciji središnjeg romana kultne trilogije Roberta Ludluma

INFO

RedateljPaul Greengrass

Glumci Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen, Julia Stiles, Gabriel Mann

Sažetak

Jason Bourne (Matt Damon) biviši je agent koji je prošao vrhunsku obuku. Sudjelovao je u operaciji 'Treadstone', a tada je nestala golema svota novca tijekom transfera u Moskvu.

Bourne sada živi s djevojkom Marie (Franka Potente). Muče ga povremene glavobolje. Osim maglovitih slika koje mu se povremeno pojavljuju, Bourne ne zna ništa o svojoj prošlosti. Otkrio je da čak ne zna ni svoje pravo ime. Ne zna zašto ima pištolj, krivotvorene dokumente i račun u švicarskoj banci. Ne zna tko ga proganja i zašto, ali primjećuje da je nečija meta.

Istodobno, u Agenciji, Pamely Landy (Joan Allen) proučava stare dosjee, jer je operacija 'Treadstone' završila na sumnjiv način. I Rusi i Amerikanci sumnjaju na izdajnika u američkim redovima, ali on nije radio sam. Tadašnji šef operacije, Conklin, ubijen je, a jedan od njegovih agenata - Jason Bourne - radio je na svoju ruku.

Agencija je u potrazi za nestalim Bourneom, službeno zato što je ubio dvoje ljudi i zato što je opasan, a neslužbeno - bar neki od njih - jednostavno ga žele likvidirati da se ne dozna gdje je završio novac...

Robert Ludlum napisao je tri romana o agentu Jasonu Bourneu: 'Bourneov identitet' (2002), 'Bourneova nadmoć' (2004) i 'Bourneov ultimatum' (2007). Prema svima su snimljeni filmovi, a postoji čak i videoigra prema impresivnom liku tajnog agenta koji pati od gubitka pamćenja.

Film 'Bourneova nadmoć' osvojio je niz nagrada, među ostalim nagradu ASCAP za najbolji film, te uglednu britansku nagradu Empire kao najboji film i za glavnu mušku ulogu Mattu Damonu. Riječ je o vrhunskom filmu u špijunskom žanru, jednom od onih 'pametnih' filmova koji su uvijek korak ispred gledatelja, s glavnim junakom koji je superioran i svojim protivnicima i svojim doskorašnjim kolegama, s napetom pričom i spektakularnim akcijskim scenama.

Treći film, 'Bourneov ultimatum', koji je radio isti scenarističko-redateljski tim, osvojio je čak tri Oscara (za montažu, zvuk, montažu zvuka), te je osvojio britansku nagradu Empire kao najbolji film 2007.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...