Narednog vikenda završava zimska pauza u francuskoj nogometnoj ligi - nogometaši se vraćaju na travnjake, navijači na tribine, pa nije zgoreg podsjetiti što se događalo u jesenjem dijelu prvenstva. Moglo bi se reći, situacija se razvijala upravo očekivano; milijunska ulaganja u PSG urodila su plodom što znači da su ostvarili izvjesnu dominaciju, no i dalje se vidi da su neuigrani i da će im još trebati vremena da se iz grupe skupih igrača pretvore u momčad... U tom smislu valja gledati dolazak Ancelottia u PSG kojemu će biti zadatak da privede ovu sezonu očekivanom kraju i osvoji naslov prvaka te da počne pripremati momčad za Ligu prvaka naredne sezone. Drugo mjesto na tablici drži Montpelliere i to je najveće iznenađenje jesenjeg dijela prvenstva jer Montpelliere u svom sastavu nema nekih velikih ili poznatih zvijezda i nitko nije očekivao da bi u polusezoni mogli biti plasirani tako visoko. Koliko će dugo Montpelliere izdržat u borbi za naslov ili za mjesto koje vodi u LP ostaje nam tek vidjeti, a prvi izazov im dolazi već narednog vikenda kad igraju s Lyonom.

Lyon je cijelu polusezonu igrao s puno oscilacija - i dobro i loše - no možda je prekretnica bila serija od tri poraza početkom studenoga nakon koje su zbili redove i upisali pet pobjeda za redom te došli do četvrtog mjesta na tablici i dostižnih pet bodova zaostatka za vodećim PSG-om. U redovima Lyona solidno je igrao i naš Dejan Lovren, a kao i Lyon, i on je oscilirao... Lanjski prvak Lille je solidno odradio jesenski dio prvenstva - solidno zbog toga što Lille ima ograničene resurse i u relativnim odnosima postiže dobre rezultate. Lille je trenutno treći, izgubio je samo jedan susret, a da su imali malo više sreće, igrali bi na proljeće u drugoj fazi LP - ovako im ostaje borba u Ligue 1 za mjesto koje sljedeće sezone vodi u LP.

Na dnu tablice nalaze se Ajaccio, Sochaux, Nice, Nancy i među njima treba tražiti glavne kandidate za ispadanje iz lige iako u ovome trenutku od zone ispadanja nisu daleko ni Dijon, Caen, Auxerre i Valenciennes. Na kraju, kao svojevrsni kuriozitet valja spomenuti i Brest - maleni klub iz Bretanje koji je u devetnaest kola čak dvanaest puta odigrao nerješeno...

Pregled jesenske polusezone francuske Ligue 1 pogledajte na kanalu Arena 2.