Navigation Content

Glasnici vjetra

Glasnici vjetra

Windtalkers

Nicolas Cage zadužen je za zaštitu vojnika iz plemena Navajo indijanaca obučenih da na svojem materinjem jeziku šalju poruke koje Japanci neće moći dešifrirati

INFO

RedateljJohn Woo

GlumciAdam Beach, Peter Stormare, Noah Emmerich, Mark Ruffalo, Brian Van Holt, Martin Henderson

Sažetak

Drugi svjetski rat na tihooceanskom bojištu. Pripadnik američkih marinaca narednik Joe Enders (Nicholas Cage) oporavlja se od posljednjeg zadatka u kojem je na Solomonskim otocima stradao njegov vod. Okrivljujući sebe za smrt suboraca, Enders unatoč oštećenom sluhu želi natrag u borbu u čemu mu pomogne medicinska sestra Rita (Frances O'Connor).

Istodobno američka vojska priprema Indijance iz plemena Navajo kako bi svojim materinjim jezikom služili u vezističkim postrojbama jer Japanci ne mogu dešifrirati poruke poslane na njihovom jeziku. Tako su unovačeni Ben Yahzee (Adam Beach) iz Ute i njegov prijatelj Charlie (Roger Willie). Vrativši se na ratište, narednik Enders dobije zadatak štititi Yahzeeja i kolege...

Uspjeh ratnog spektakla 'Spašavanje vojnika Ryana' oskarovca Stevena Spielberga potaknuo je holivudske producente na oživljavanje snimanja ratnih filmova. Jedan je od tih projekata i ova ratna drama koju je uz astronomski proračun od 115 milijuna dolara režirao Kinez John Woo, najuspješniji hongkonški redatelj koji je karijeru nastavio u SAD-u.

Kao ulaznica u Hollywood Woou je poslužio izvrstan prijam njegovih hitova snimljenih u domovini 'The Killer' i 'Bloodshed of Two Heroes', da bi tijekom devedesetih zaredao s američkim uspjesima poput filmova 'Slomljena strijela', 'Čovjek bez lica' i 'Nemoguća misija 2'.

Dvije godine nakon nastavka špijunskih dogodovština Toma Cruisea, Woo se predstavio s 'Glasnicima vjetra' koji su ga uz status komercijalno isplativog redatelja trebali približiti nekoj od strukovnih nagrada. Oscarima prije svega. S tolikim proračunom Wooov je film bio jedan od najskupljih naslova američke ljetne sezone 2002, a računalo se i na pojačano zanimanje publike za ratnu tematiku i patriotizmom nadahnute filmove nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Prema scenariju J. Batteera i J. Ricea, Woo je realizirao uistinu spektakularan ratni film čiji se zaplet temelji na stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata. Film je naišao na različite ocjene - dio kritičara pohvalio je dinamiku zbivanja i vizualnu stranu filma, dok je drugi dio zamjerio Woou na odveć kalkulantskom pristupu bez značajnijih režijskih poteza.

No, većina je istaknula izvrsnu interakciju središnjega glumačkog para. To su oskarovac Nicholas Cage (Napuštajući Las Vegas, Adaptacija) koji je glumio i u Woovom hitu 'Čovjek bez lica' i manje poznati Adam Beach (Asovi s Aljaske, The Last Stop) koji se ovdje sjajno snašao u ulozi američkog Indijanca Yahzeeja.

U ostalim su ulogama još jedan Wooov miljenik Christian Slater (Slomljena strijela, Prava romansa), Šveđanin P. Stormare (Ples u tami, Fargo), njegov britanski kolega J. Isaac (Patriot, Pad crnog jastreba), te F. O'Connor (Madame Bovary, Umjetna inteligencija) u jedinoj većoj ženskoj ulozi u filmu.

Glazbu je za film skladao oskarovac James Horner (Titanic), dok je za fotografiju (film je uglavnom realiziran na havajskim lokacijama) zaslužan Woov suradnik Jeffrey L. Kimball (Nemoguća misija 2).

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...