Navigation Content

Svjetska blaga

Svjetska blaga

Schätze der Welt - Erbe der Menschheit

Serija prati popis svjetske baštine UNESCO-a te ga uz pomoć fantastičnih prizora obavija nevjerojatnim pričama o našoj ljudskoj povijesti i sudbini

INFO

Sažetak

'Čuvamo ono što volimo. Volimo ono što razumijemo. Razumijemo ono što smo naučili.'

Ovo je moto pod kojim UNESCO od 1972. godine diljem svijeta čuva sada 890 jedinstvenih prirodnih spomenika i onih koji su čovječjih ruku djelo. Serija prati popis svjetske baštine UNESCO-a te ga uz pomoć fantastičnih prizora obavija nevjerojatnim pričama o našoj ljudskoj povijesti i sudbini. Svaka epizoda pruža ne samo impresivnu količinu informacija o našem svijetu, nego i osjećaj za duh svake lokacije te gledateljima nudi nove uvide i poglede. Ovi monumentalni dokumentarci snimani su na 35-milimetarskoj vrpci.

1. epizoda: Hanzeatska liga

Hanza nam je danas prije svega poznata po oznaci 'H' na automobilskim registracijama njemačkih hanzeatskih gradova. Dieter Moor u svojoj filmskoj priči istražuje povijest Hanzeatske lige. To je fascinantan dio gospodarske povijesti iz srednjega vijeka, koji se ovdje ne pokazuje tako mračnim i zaostalim kakvim ga mi često smatramo. Priča je to o početnom obliku globalizacije.

Točan datum osnutka ne postoji jer je sve počelo kao površno povezivanje gradova. Prijelomni trenutak u ranoj povijesti Hanze nesumnjivo je bio osnutak grada Lübecka. To je vidljivo već i na gradskom pečatu. Na njemu si dvojica trgovaca obećavaju pomoć u zaštiti robe i života. To je i misao vodilja Hanzeatske lige.

Jezgru Hanzeatske lige sačinjavala su 72 grada, a još njih 130 bilo je pridruženo. Utjecaj Hanze sezao je od Flandrije do Revala. Norveški Bergen bila je najvažnija prekrcajna luka Hanze i njezino najsjevernije uporište.

Bitan dio svoje nadmoći Hanza može zahvaliti jednom tada novom tipu broda, kogi, koja je postala i simbol Hanze. Naspram tih oceanskih grdosija iz 13. stoljeća svi su ostali brodovi bili poput orahove ljuske. Stabilne i sigurne, sagrađene za prijevoz velikog tereta s golemim tovarnim prostorom koji može primiti i do 200 tona.

Polazište filmske priče Dietera Moora hanzeatski je grad Hamburg. Skladišni kompleks Speicherstadt sa svojim Međunarodnim pomorskim muzejom i lukom kulisa je putovanja koje vodi i do Bremena i Stralsunda.

Hanza se s vremenom raspala. S jedne strane, sputavalo ju je sve više gradova koji su poslove obavljali na svoju ruku. S druge strane, pokazalo se da su kombinirani robni i novčani poslovi velikih trgovačkih i bankarskih kuća poput onih Fuggera i Welsera bili znatno unosniji od čiste trgovine. K tomu je još došlo i do otkrića novih svjetova koji su u svakom pogledu proširili dotada poznate horizonte. Na posljednjem okupljanju Hanze 1669. g. u Lübecku pojavilo se devet gradova.

2. epizoda: Baština Rimskog Carstva

Limeski muzej u Aalenu polazište je za priču Dietera Moora o baštini Rimskoga Carstva. Rimsko Carstvo još i danas oduševljava. Zato što je bilo toliko golemo, zato što je trajalo dulje od ijednog drugog, više od tisuću godina? Svijet u kojem danas živimo još nosi obilježja tog imperija.

Rimljani su ostavili mnogo više od monumentalnih građevina i kipova. Napisali su program koji još i danas usmjerava našu svakodnevicu. Abecedu koju danas primjenjujemo osmislili su Rimljani. Talijanski, francuski, španjolski, portugalski i rumunjski jezik razvili su se iz latinskog. Naš pravni sustav temelji se na rimskom. Naši glavni prometni putovi izgrađeni su po uzoru na rimske. Naša arhitektura, slikarstvo, kiparstvo... Sve bi to bez Rimljana posve drukčije izgledalo. Naš moderni zapadnjački način života zapravo je samo novija inačica rimskoga.

Od Limeskog muzeja putovanje Dietera Moora nastavlja se po Mediteranu. Sirijski grad Bosra s kazalištem na otvorenom bio je glavni grad provincije Arabia. Leptis Magna u današnjoj Libiji bio je neka vrsta poreznog raja u antičko doba, a u tuniskom El Djemu koloseum podsjeća na gladijatorske borbe i borbe životinja. Pont du Gard na jugu Francuske sa svoja tri reda i 64 luka ubraja se u remek-djela antičke arhitekture. Danas Pont du Gard obilaze arhitekti iz cijeloga svijeta i dive se iznimnom umijeću nekadašnjih kolega.

Turizam je u Rimskome Carstvu bio vrlo razvijen. Omiljene rute vodile su i do danas često posjećivanih odredišta. Primjerice, na Jadranskome moru. Butrint je bio omiljeno turističko mjesto - festivalski grad s lječilištem.

3. epizoda: Svijet vulkana

Vulkani nas uvijek iznova ostavljaju bez daha, ali i plaše. Dieter Moor nam pomoću dojmljivih prizora govori o tom fascinantnom svijetu. O golemim vulkanima koji rigaju vatru oduvijek su nastajali mitovi i legende, poput onih o boginji vulkana Pele na Havajima. Ali i kršćanska vizija pakla neobično nalikuje na plameni inferno u utrobi Zemlje. Erupcije vulkana uvijek su iznova uzrokovale katastrofe koje su se duboko urezale u kolektivno pamćenje čovječanstva.

Najaktivnije vulkansko područje u Njemačkoj je Eifel. Najsnažnija erupcija u novijoj povijesti nastanka Zemlje ondje se zbila prije 13.000 godina na jezeru Laach. Gusta kiša pepela tada je zamračila velike dijelove središnje Europe.

Muzej 'Lava-Dome' u Mendigu polazište je dokumentarca Dietera Moora. Filmsko putovanje vodi nas na Havaje do vulkana Kilauea čija se lava neprestano izlijeva još od 1983. godine. Daljnja su odredišta Pompeji u podnožju Vezuva, Eolski otoci s vulkanima Stromboli i Vulcano po kojemu su svi vulkani i dobili ime te ruski poluotok Kamčatka, eldorado za istraživače vulkana. Brojni gejziri,168 vulkana i sumporna jezera ovdje najočitije predstavljaju fenomen koji znanstvenici opisuju kao srce Pacifičkog vatrenog prstena.

Na Islandu se dotiču euroazijska i sjevernoamerička tektonska ploča. Europa i Amerika svake se godine udalje za otprilike dva centimetra. Razmaknu se zbog magme u unutrašnjosti Zemlje koja svom snagom jurne uvis. Vulkani Galapagosa, arhipelaga u Tihom oceanu, strše pusti i bizarni. Prije pet milijuna godina ovdje je užarena lava probila iznimno taknu Zemljinu koru i stvorila prvi vulkan. On se s Nazca pločom pomaknuo na jugoistok i tako stvorio mjesta za nove vulkane i nove otoke.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...