Navigation Content

Rekonstrukcija tiranosaura

Rekonstrukcija tiranosaura

Reconstructing T. Rex

Tim vrhunskih znanstvenika ima samo jedan cilj - napraviti preciznu, kožom potpuno obloženu, mehaničku repliku mladunčeta Tyrannosaurusa rexa

INFO

Sažetak

Studio Hall Train i paleontolog Jason Brougham okupili su tim vrhunskih znanstvenika s isključivim ciljem da naprave preciznu, kožom potpuno obloženu, mehaničku repliku mladunčeta Tyrannosaurusa rexa.

Skupina lovaca na fosile predvođena dr. Thomasom Carrom u stjenjacima Montane otkrila je koščice dvogodišnjeg tiranosaura i nazvala ga 'mali Clint'. Bilo je to otkriće koje pruža mogućnost revizije svega što smo dosad znali o jednom od najpoznatijih dinosaura. Prije 'malog Clinta' znanstvenicima koji su proučavali mladunčad T. rexa bile su mahom dostupne samo lubanje, dok je od vrata naniže uglavnom sve bilo nedostupno, pa su važna pitanja vezana uz motoriku, ponašanje i anatomiju bila podložna spekulaciji. Uz dijelove lubanje 'malog Clinta' tim dr. Carra naišao je i na jedinstveno otkriće: dio bedrene kosti, cjevanice, rebra i nožnog članka.

Te fosilne kosti mogu potencijalno pružiti dodatne informacije, koje dr. Stephen Gatesy, stručnjak za motoriku, i ekipa iz Hall Traina mogu iskoristiti kako bi krenuli u rekonstrukciju hoda i kretnji tog drevnog bića. U nastojanju da uskrsnu mladunče T. rexa, Train i Brougham oslonit će se i na radove dr. Gregoryja Ericksona, stručnjaka za dinosaure s državnog sveučilišta na Floridi.

Njegove studije znakova rasta i smrti upućuju na okrutan svijet u kojem je svega nekoliko mladunčadi Tyrannosaurusa rexa uspjelo preživjeti i odrasti. Izrada preciznog modela ovisi i o Američkom prirodoslovnom muzeju i dr. Marku Norellu koji je zadužen za izradu mekog tkiva, odnosno tehnologiju koja je potrebna da bi se izradila koža dinosaura. U suradnji s timom znanstvenika, Train i Brougham iskoristit će model kako bi pokušali odgovoriti na intrigantna pitanja vezana uz reprodukciju, život i smrt te fascinantne životinje, odnosno:

Kako je maleni Tyrannosaurus rex mogao izrasti u šest tona teškog i opasnog mesoždera? Što je poticalo njegov rast u toj mjeri da je mogao doseći punu veličinu prije dvadesete godine života? Koji su evolucijski poticaji i kakav ekosustav bili nužni da podrže njihovu veličinu?

Tyrannosaurus rex - predator, strvinar ili nešto između? Znanstvenici su dugo raspravljali o tome kako su te životinje dolazile do hrane. Neki stručnjaci tvrde da je T. rex bio predator, dok drugi kažu da je mnogo vjerojatnije da je bio strvinar ili spoj jednoga i drugoga.

Daleko smo od cjelovite slike o Tyrannosaurusu rexu. Ako ništa, pionirska istraživanja, visoka animatronička tehnologija i nešto dobrog starog detektivskog posla trebala bi nam približiti i jasnije dočarati ranu mladost tih strašnih mesoždera.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...