Navigation Content

Zaboravljene mumije Papue Nove Gvineje

Zaboravljene mumije Papue Nove Gvineje

Lost Mummies of Papua New Guinea

National Geographic okupio je i opremio ekspediciju koja odlazi u neistražene dubine prašume da bi ispisala novo poglavlje u znanosti o mumijama

INFO

Sažetak

Neprohodna unutrašnjost Papue Nove Gvineje odavno privlači istraživače i pustolove da načine kartu njezinih dalekih džungli. To je jedno od najizoliranijih mjesta na zemlji s dugom povijesti skrivenih plemena i kanibalizma, a nedavno je otkrivena još jedna tajna - mnoštvo ljudskih mumija - jedna od najčudnijih zbirki mumija koje su redom sjajno očuvane unatoč izloženosti tropskoj vrućini i vlazi.

Načinili su ih i štovali pripadnici plemena Anga koji još žive u prašumom prekrivenom gorju, a ne nalikuju ni jednoj drugoj mumiji u svijetu. Znanost je unatoč tome umnogome ignorirala njihovo postojanje. Dok su istraživanja drugih mumija u različitim zakucima svijeta uznapredovala, ove su mumije ostale skrivene iza tabua.

S obzirom na to da su misionari sredinom 20. stoljeća zabranili tu praksu, ona je ili nestala ili je nastavljena u tajnosti.

National Geographic okupio je i opremio ekspediciju koja odlazi u neistražene dubine prašume da bi ispisala novo poglavlje u znanosti o mumijama. Znanstveni tim predvodi Ulla Lohmann, porijeklom Njemica i stručnjakinja za seoske kulture Papue Nove Gvineje, a očuvanje pronađenih mumija preraslo je u njezinu osobnu misiju.

Vodeći se pola stoljeća starim bilješkama njemačkog misionara koji spada u rijetke zapadnjake koji su uživo vidjeli postupak mumifikacije, naš tim odlazi u potragu za izgubljenom zbirkom mumija u kojoj se nalazi i vrijedna nagrada - nova mumija, odnosno, mumija koja je načinjena sredinom 50-ih godina, prije nego je praksa zabranjena. Mumija možda krije odgovor na pitanje kako to da ne trule i ne raspadaju se ni nakon godina izloženosti prašumskim uvjetima.

Dimljenje tijela ključno je za mumifikaciju, no znanstvena ekipa i poznati stručnjak za mumije Ron Beckett vjeruju da mumije dugovječnost duguju kombinaciji kemijskih spojeva koji se nalaze u dimu, ilovači i lišću što se koriste u procesu mumifikacije. S obzirom na to da su suviše krhke da bi se prevezle u bilo koju modernu istraživačku ustanovu, laboratorij dovozimo k njima.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...