Pedesetogodišnjem piscu Martinu iznenada u goste dolazi stric kojeg nije vidio tridesetak godina. Teško bolesni stric, visoki funkcioner komunističke vlasti, traži od Martina da mu nakon što umre organizira dostojan sprovod na kojemu će govoriti i svećenik. To potakne Martinova sjećanja na nesretnu mladost i odnos sa stricem.

Davne 1951. godine, mladi Martin (Davor Janjić) bio je učenik Učiteljske škole u Istri koji je zbog svojih za ono vrijeme smjelih stavova često dolazio u sukob sa školskim rukovodiocima. Njegov utjecajni stric Stjepan (Miodrag Krivokapić) pomagao mu je manje nego je mogao, osobito nakon što se Martin zaljubio u djevojku iz sumnjive obitelji (Alma Prica)...

Krajem osamdesetih godina, nakon što su pritisci cenzure olabavili, a država bila praktički pred raspadom, u Hrvatskoj je snimljeno nekoliko vrlo dobrih filmova koji su se kritički bavili ondašnjim komunističkim režimom (Sokol ga nije volio, Večernja zvona). Jedan od najboljih bio je "Život sa stricem" Krste Papića, iznimno uvjerljiva poratna drama snimljena 1988. prema romanu Ivana Aralice "Okvir za mržnju".

Nagrade: Pula 88' - Velika zlatna arena, Zlatni gladijator za režiju, Studijev Jelen, nagrada žirija publike tjednika Studio, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Nagrada lista Polet Davoru Janjiću i Almi Prici za najpoetičniji ljubavni odnos; Vrnjačka banja 88' - 1. nagrada za scenarij; Montreal 88' - Nagrada za najbolju mušku ulogu Davoru Janjiću; Nagrada FIPRESCI Krsti Papiću; Niš 88' - Nagrada za epizodnu ulogu Anici Dobri, Nagrada za epizodnu ulogu Filipu Šovagoviću (i za film Sokol ga nije volio; ex aequo sa Slobodanom Beštićem za Kuću pored pruge); Zlatni globus 90' - Nominacija za najbolji strani film.