Navigation Content

Posljednje Kristovo iskušenje

Posljednje Kristovo iskušenje

The Last Temptation of Christ

Oduprijeti se iskušenjima znači pronaći spasenje

INFO

Redatelj Martin Scorsese

GlumciWillem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Verna Bloom, Paul Greco, Gary Basarba, Irvin Kershner

Sažetak

Pratimo životno putovanje stolara, Isusa iz Nazareta (Willem Dafoe). Prije nego što je bio razapet na križu, Isus je s velikim osjećajem krivnje i sažaljenjem nad ljudskim rodom i sam izrađivao križeve za Rimljane sve dok ga njegov prijatelj Juda (Harvey Keitel) nije izdao. U početku nesiguran, tražeći objašnjenje za Božje pozive i javljanja, Isus prihvaća svoju sudbinu.


‘Posljednje Kristovo iskušenje’ snimljen je prema istoimenom romanu Nikosa Kazantzakisa, objavljenom 1953. Knjiga je izazvala velike polemike zbog svoje teze da je Isus bio pred izazovima i iskušenjima s kojima se susreću svi normalni ljudi - strahovima, sumnjama, depresijom, nesigurnostima te, na kraju, i strašću. I upravo je ta strastvena scena, kada se u bunilu i boli na križu Isusu priviđa Marija Magdalena (Barbara Hershey) bila najveći uzrok kontroverzi. Kazantzakis polazi od pretpostavke da, dok se pokušava oduprijeti ovozemaljskim porocima i slabosti, Isus čini Božju volju i ultimativno prihvaća svoju sudbinu.

Ovaj iznimni film režirao je legendarni Martin Scorsese, a na njegovu veličinu i doprinos filmskoj umjetnosti doista ne treba trošiti riječi. Zanimljivo je da je sam Scorsese odgađao ekranizaciju sve dok nije bio siguran da je u stanju knjigu prenijeti na platno točno onako kako želi. Williem Defoe je izvanredan kao Isus Krist, jednako kao i veliki Harvey Keitel u ulozi Jude, a ne smijemo zaboraviti na Barbaru Hershey kao Mariju Magdalenu u ovom uistinu izvanrednom ostvarenju.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...