Vrlo zanimljiv dvoboj osamnaestoga kola engleske Premier lige je onaj između velškog Swansea i Queens Park Rangersa iz Londona. Oba sastava su prošle sezone igrala u Championshipu i izborila promociju, a ove prve prvoligaške sezone i jednima i drugima je osnovni cilj ostanak u Ligi. Trenutno se i Swansea i QPR nalaze u opasnoj zoni sa svega par bodova više od osamnaestog Wigana koji se nalazi u zoni ispadanja.

Iako je Championship kvalitetna liga, igrati u Premier ligi sasvim je drugačije iskustvo, a najveći problem novih prvoligaša je slaba efikasnost, što je posljedica s jedne strane činjenice da se u prvoj ligi igraju puno jače obrane, a s druge strane razlog leži u činjenici da na Otoku i nema baš previše pravih, ubojitih napadača - takvi već igraju u Premier ligi. Tu je tezu lako dokazati upravo na primjeru QPR-a; naime londonski klub je od prije nekoliko godina u vlasništvu čelnika Formule 1 Briatore/ Eccleston koji 'plivaju' u novcu i sustavno pojačavaju QPR, no pravog napadača jednostavno nisu mogli naći. U zadnje vrijeme se spominje naš Jelavić kao moguće pojačanje, no zašto bi Nikica iz jednog velikog Rangersa išao u puno manji QPR? Do daljnjega prvi napadač QPR-a ostaje islandski veteran Helguson koji je ove sezone zabio solidnih sedam golova.

Swansea je jedan od najsiromašnijih klubova Premier lige prema Transfermarktu, pa zbog te činjenice valja više cijeniti njihovo četrnaesto mjesto i osamnaest skupljenih bodova. Velšani manjak kvalitete nadoknađuju velikim trudom i ako nastave kao do sada, i sljedeće godine ćemo ih gledati u Premier ligi. U borbi za ostanak najvažnije su utakmice protiv direktnih konkurenata - one se jednostavni ne smiju gubiti... Kako će završiti obračun prošlosezonskih drugoligaša, pogledajte na kanalu SportKlub.