Navigation Content

Doktor Dolittle

Doktor Dolittle

Doctor Dolittle

Eddie Murphy u inačici luckastih pustolovina darovitog veterinara i njegovih četveronožnih pacijenata snimljenoj prema popularnim pričama o doktoru Dolittleu književnika Hugha Loftinga

INFO

RedateljBetty Thomas

Glumci Eddie Murphy, Kristen Wilson, Raven-Symoné , Peter Boyle, Ossie Davis, Oliver Platt

Sažetak

Dr. John Dolittle (Eddie Murphy) predan je otac i suprug i cijenjeni liječnik u ordinaciji koju vodi sa svojim partnerom dr. Markom Wellerom (Oliver Platt). No, dr. Dolittle ni ne zna da pati od potisnutih sjećanja iz djetinjstva. Tada je, naime, bio uvjeren da može razgovarati sa životinjama.

Kada jedne večeri doživi automobilsku nesreću pregazivši psa, sjećanja mu se vrate, te odjednom može čuti svaku životinju na koju naiđe. Pomislivši da je lud, odluči otići na odmor sa suprugom Lisom (Kristen Wilson), ali sve je više životinja koje pokušavaju razgovarati s njim.

Prihvativši, ipak, da je obdaren neobičnim moćima, dr. Dollitle postane veterinar kojemu počnu dolaziti sve životinje koje imaju zdravstvenih tegoba...

Popularne priče o doktoru Dolittleu za djecu i mlade književnika Hugha Loftinga (1886.-1947.) zaživjele su nekoliko puta na filmu. Primjerice u glazbenoj komediji Doctor Dolitlle Richarda Fleischera iz 1967. s Rexom Harrisonom u naslovnoj ulozi. Trideset i jednu godinu kasnije, holivudski su se producenti ponovno sjetili iznimno filmičnog predloška, pa su uz pomoć najnovije računalne tehnologije odlučili realizirati novu inačicu luckastih pustolovina darovitog veterinara i njegovih četveronožnih pacijenata.

Režija je povjerena Betty Thomas (I, Spy), dok je u osuvremenjenoj priči glavnu ulogu dobio jedan od vodećih američkih komičara, osobito kada su u pitanju komedije za djecu, Eddie Murphy. Premda se Murphy etablirao kao interpret u puno sočnijim akcijskim komedijama poput Policajca s Beverly Hillsa i Zavjere u San Francisu, 90-e su ga katapultirale upravo kao najomiljenijeg dječjeg komičara (Luckasti profesor). Murphy se stoga pokazao idealnim izborom za ulogu šašavog doktora koji može pričati sa životinjama o čemu najbolje svjedoči uspjeh filma u svjetskim kinima koji je sa zaradom od 260 milijuna $ bio jedan od najgledanijih naslova u 1998.

Sama je pak priča doživjela nužne korekcije u smislu modernizacije izvornika, pa se tako radnja zbiva u suvremenom San Franciscu. No, ono što je najfascinantnije kod ovog projekta je izvrsno korištenje životinjskih likova koji su uz pomoć računalnih programa, animatronike i pravih životinja predstavljeni kao punokrvni karakteri s posudbama glasova poznatih glumaca (Albert Brooks, Chris Rock, John Leguziamo).

Uz Murphyja u filmu nastupaju i Ossie Davis (The Scalphunters) i Oliver Platt (Beethoven), a hit je iz filma, pjesmu "Are You That Somebody?" otpjevala pokojna glumica i pjevačica Aaliyah (Romeo Must Die). Doctor Dolittle je 1999. zahvaljujući sjajnom nastupu male Kyle Pratt nominiran za Young Artist Award.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...