Navigation Content
X-Men

X-Men

Prvi nastavak uspješnog serijala temeljenog na Marvelovu stripu o dogodovštinama mutanata s neobičnim moćima

INFO

Redatelj Bryan Singer

GlumciPatrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry

Sažetak

SAD, bliska budućnost. Američki senat razmatra zakonski prijedlog koji bi primorao sve mutante, tj. bića s posebnim moćima koja su rezultat DNK mutacija, da se registriraju, kako bi ih vlada mogla lakše nadzirati.

Dio mutanata, na čelu s moćnim i zlim Magnetom (Ian McKellen), vjeruje kako je inicijativa Senata tek početak rata kojem je cilj krajnje uništenje mutanata, i odlučuje pokrenuti protunapad. Jedina prepreka prolijevanju krvi je miroljubivi Profesor X (Patrick Stewart) i njegova skupina 'X-Men': Cyclops (James Marsden), čije oči emitiraju laserske zrake; dr. Jean Grey (Famke Janssen), koja posjeduje moći telekineze; i Storm (Halle Berry), koja može kontrolirati vremenske uvjete.

Profesorovi ljudi poklonici su mirne koegzistencije, no Magneto ne želi pristati na neizvjesnu sudbinu koju su im namijenili ljudi. Kada se Profesoru X-u pridruže još i opasni mutant Wolverine (Hugh Jackman) i mlada Rogue (Anna Paquin), počinje epohalna bitka koja će promijeniti ljudsku povijest...

Talentirani redatelj Bryan Singer ispunio je sva očekivanja ovom ekranizacijom dogodovština neobičnih mutanata, a posebnu je pažnju posvetio scenariju, koji je u velikoj mjeri ostao vjeran karakterizacijama Marvela – od kuda X-Meni izvorno potječu. Oni su, naime, nastali 1963., autorskom rukom čuvenih Stana Leeja i Jacka Kirbyja, a prekretnica koju su donijeli, zajedno s ostalim strip junacima toga razdoblja, ponajviše je u napuštanju koncepcije neranjivih superheroja i usvajanju ranjivosti koja približava protagoniste običnim ljudima.

Singerovi 'X-Men' upravo su školski primjer kako izbjeći brojne zamke adaptiranja stripa i stvoriti jedinstven svijet fantastike u kojem svaki događaj rezonira sličnošću sa stvarnim životom.

Ova atraktivna priča o borbi dobra i zla svidjet će se i gledateljima koji nisu ljubitelji fantastike, ponajviše zbog likova čija je drama u svojoj srži situacijski potpuno moguća i izvan konteksta fantastičnog. Odlična glumačka ekipa bila je od dodatne pomoći: sjajni Ian McKellen, kojeg danas svi znaju kao Gandalfa; Patrick Stewart, Halle Berry, Rebecca Romijn-Stamos, i nadasve, Hugh Jackman kao Wolverine.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...