Navigation Content

Daleko od očiju

Daleko od očiju

Out Of Sight

George Clooney i Jennifer Lopez u romantičnoj priči o pljačkašu banaka i lijepoj detektivki između kojih se rađa simpatija

INFO

Redatelj Steven Soderbergh

Glumci Jennifer Lopez, George Clooney, Ving Rhames, Don Cheadle, Catherine Keener, Dennis Farina, Steve Zahn, Albert Brooks, Luis Guzmán

Sažetak

Detektivka Karen Sisco (Jennifer Lopez) slučajno se našla u blizini jednog floridskog zatvora u isto vrijeme kad je zatvorenik Jack Foley (George Clooney) bježao iz njega. Prije nego što se snašla, Jack i njegov partner Buddy (Ving Rhames) su je razoružali i strpali u prtljažnik auta.

Pridružio joj se i Jack kako ga policija ne bi opazila. Umjesto ratobornog raspoloženja među njima se razvije razmjerno prijateljska konverzacija, pa čak i simpatija. Ali čim uhvati priliku, Karen im pobjegne.

Jack na slobodi nema namjeru mirovati. U zatvoru je doznao da jedan zatvorenik u kući u Detroitu skriva dijamante vrijedne 5 milijuna dolara, pa se s Buddyjem uputi po njih.

Karen, profesionalno i emocionalno zainteresirana za Jacka, zna za njihove planove i prati ih u stopu. Planovi će se ipak malo promijeniti kad Jack dozna da se još jedan bivši zatvorenik, okrutni Snoopy (Don Cheadle), namjerio na dijamante...

Do druge polovice devedesetih redatelj Steven Soderbergh bio je jedan od najperspektivnijih 'nezavisnjaka', najpoznatiji kao autor legendarnog filma 'Seks, laži i videovrpce', nagrađen Zlatnom palmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Danas se njegovo ime uglavnom veže uz visokobudžetne, žanrovski raznovrsne projekte ozbiljnih dramskih tonova ('Traffic', 'Erin Brockovich', 'Solaris') ili čisto zabavnog karaktera ('Oceanovih 11', 'Oceanovih 12').

Svojevrsnu prekretnicu u redateljevoj karijeri označio je film 'Daleko od očiju', snimljen prema romanu Elmorea Leonarda s prilično velikim budžetom i zvjezdanim imenima G. Clooneya ('Od sumraka do zore', 'Oceanovih 11') i J. Lopez ('Vjenčanje iz vedra neba') u glavnim ulogama.

Ime Elmorea Leonarda danas se često spominje u filmskim krugovima. Iako su njegove rane vestern priče zaživjele na filmu već pedesetih godina prošloga stoljeća, traženom je robom postao zahvaljujući slavnim kriminalističkim romanima izrazito kompleksnog izražaja i strukture. Pokušaj kvalitetne ekranizacije piščevog romana postao je izazov ambicioznim filmašima, pa se toga prihvatio i Soderbergh.

Pisanje scenarija povjerio je Scottu Franku ('Specijalni izvještaj', 'Prevoditeljica'), koji je izvrsno pretočio roman u dvosatni filmski materijal. Raspodjela uloga još je jedan izvrstan Soderberghov potez; uz Clooneya (čestog Soderberghovog glumačkog i producentskog suradnika) i Lopez, koji su izvrsno dočarali romantikom nabijenu igru mačke i miša, pohvale zaslužuje i zvjezdana postava sporednih glumaca iz koje je uistinu nepravedno ikoga izdvajati.

Soderberghov inteligentan pristup na kraju je rezultirao efektnim kompromisom - s jedne je strane riječ o pitkom filmu dotjerana izgleda, dinamične funky glazbene podloge i uspjeloga humora, a s druge o karakternoj studiji čije su sadržajne finese adekvatno naglašene superiornim redateljsko-montažerskim manevrima.

Film je bio nominiran za dva Oscara (montaža, adaptirani scenarij), a osvojio je brojne nagrade, među kojima valja izdvojiti 3 nagrade američkog udruženja National Society of Film Critics (najbolji redatelj, film, scenarij) te nagradu Američkog scenarističkog udruženja uručenu Scottu Franku kao autoru najboljeg adaptiranog scenarija.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...