Godina je 1940. i Hitler polako osvaja Europu, što neprestano uznemirava Lindu Voss (Melanie Griffith) u New Yorku. Napola Židovka iz Queensa, zaposlena u odvjetničkom uredu Eda Lelanda (Michael Douglas), Linda planira jednog dana otići u Berlin spasiti svoje rođake, kao i impresionirati svoga šefa, čija je tajanstvenost gotovo opsjeda.

Isprva šaljiva procjena kako je Leland zapravo američki vojni špijun vrlo se brzo pokaže ispravnom, kada brojni ratni događaji, a pogotovo napad na Pearl Harbor, razotkriju njegov pravi posao.

Kada Lelandova veza u Berlinu bude ubijena, a potreba za zamjenom postane neodgodiva, upravo će se Linda dobrovoljno javiti na zadatak...

Spoj ratnog špijunskog trilera i ljubavne priče o vezi usred otežavajućih povijesnih okolnosti, film 'Špijun i dama' redatelja i scenarista Davida Seltzera snimljen je prema slavljenom romanu Susan Isaacs. Iako majstorski režiran i sniman prema detaljno razrađenom scenariju, 'Špijun i dama' ipak se ponajprije oslanja na glumačke domete, međuigru Melanie Griffith i Michaela Douglasa te sjajne epizode Liama Neesona, Joely Richardson i doajena Johna Gielguda.