Navigation Content

Stupovi zemlje

Stupovi zemlje

The Pillars of the Earth

Impresivna mini-serija snimljena prema romanu Kena Folleta o srednjovjekovnom gradu Kingsbridgeu u kojem se gradi najveća katedrala

INFO

RedateljSrđan Mimica

GlumciIan McShane, Rufus Sewell, Matthew MacFadyen, Eddie Redmayne, Hayley Atwell, Clive Wood, Tony Curran, David Oakes

Sažetak

U sumnjivim okolnostima, blizu normandijske obale, 25. studenog 1120. potonuo je Bijeli brod. Samo jedan putnik je preživio, a među žrtvama je i William Adelin, jedini priznati sin, nasljednik kralja Henrika I. (Clive Wood). Kraljev nećak Stephen (Tony Curran) preuzme vlast u Engleskoj, a borba za tron između Henryjeve kćeri Maud (Alison Pill) i nepriznatog sina Glouchestera (Matt Devere), zemlju baci u anarhiju i na koljena.

Aliena (Hayley Atwell), kći grofa Shiringa (Donald Sutherland), nakon drskog prijedloga za udaju, odbije brak s Williamom Hamleighom (David Oakes), što njega uvrijedi i razbjesni. U međuvremenu, građevinar i vizionar Tom Builder (Rufus Sewell) s obitelji putuje Engleskom u potrazi za poslom dok ih na putu ne zadesi tragedija.

U Knigsbridgeu, novi nadstojnik samostana Philip (Matthew Macfadyen) sazna opasnu tajnu od ambicioznog i zlokobnog službenika Walerana Bigoda (Ian McShane) te postane njegov dužnik...

Prema romanu Kena Folleta, koji je prodan u preko četrnaest milijuna kopija i preveden na trideset jezika, snimljena je mini-serija u osam nastavaka. Smještena u Englesku, 'Stupovi zemlje' je epska priča iz 12. stoljeća o dobru i zlu, izdaji i spletkama te nasilju i ljepoti. U pozadini ove snažne i strastvene priče događaju se ratna razaranja, religijske svađe i borbe za moć koje razdiru živote i obitelji, a usprkos svemu, kao jedini potporanj turbulentnog svijeta u kojem se nalazi, uzdiže se zadivljujuća Kingsbridge katedrala.

Iznimna mini serija 'Stupovi zemlje' nastala je u režiji američkog televizijskog redatelja Srđana Mimice tj. Sergia Mimice-Gezzana, rođenog u Zagrebu, ('Sarah Connor: Kronike', 'Zakon Braće', 'Invazija', 'Stvorenja', 'Putovanje prema Suncu', 'Oteti', 'Battlestar Galactica'), koji se također proslavio kao prvi asistent Stevena Spielberga u 'Schindlerovoj listi', 'Uhvati me ako možeš' i 'Spašavanju vojnika Ryana', te od slavnih redatelja, u ovom slučaju izvršnih producenata Davida W. Zuckera ('Zakon brojeva', 'The Good Wife'), Tonyja Scotta ('The A-Team', 'Man On Fire') i Ridleya Scotta ('The A-Team', 'Gladijator'), ali i Role Bauer ('Ring of the Nibelungs'), Tima Halkina ('Lost City Raiders'), Michaela Prupasa ('Human Trafficking'), Davida Rosemonta ('Putovanje prema Suncu' - 'Into the West', 'Door to Door'), Jonasa Bauera ('Udar - put uništenja'-'Impact') i producenta Johna Ryana ('Hitler: The Rise of Evil', 'Life with Judy Garland: Me and My Shadows'). Teledramu prema romanu Kena Folleta, adaptirao je John Pielmeier ('Agnes of God', 'The Memory Keepers’ Daughter').

Glavna uloga pripale je Ianu McShaneu ('The Sorcerer's Apprentice', 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides', 'Deadwood', 'Sexy Beast'), kojeg se hrvatski gledatelji možda najbolje sjećaju kao muljatora Lovejoya iz istoimene serije. Ianu McShanu pripala je uloga podmuklog Walerana, koji je, po riječima samog McShana, više božji PR, a manje sluga, koji crkvu vidi kao posao, a manje kao poziv. Waleran je kompleksan lik, vrlo inteligentan i predan svojem cilju, ali ujedno i osoba niskog samopoštovanja. Vjeruje da je Božja želja da on postane moćna figura unutar Crkve i ne suspreže se koristiti sva dopuštena i nedopuštena sredstva kako bio ostvario Božji tj. svoj cilj.

Rufus Sewell ('Turist', 'A Knight's Tale') tumači Toma Buildera, građevinara čiji je životni zadatak izgraditi katedralu. Builder je jednostavna, osjećana, ali ujedno časna, snažna i odgovorna osoba s velikim težnjama, koja se odlučno probija kroz život unatoč obiteljskim nedaćama i tragediji.

Nadstojnika Philipa glumi talentirani britanski glumac Matthew Macfayden, koji se istaknuo u 'Robinu Hoodu' Riddleya Scotta te 'Frostu/Nixonu' Rona Howarda.

Britanac Eddie Redmayne ('The Other Boleyn Girl', 'Elizabeth: The Golden Age') izabran je za ulogu Jacka Jacksona, sina Ellen i Jacka Shareburga. Jack, koji je čitav život proveo voleći Alien, je arhitekt i sanjar te heroj priče.

Alienu, prelijepu i inteligentnu kći grofa Shiringa, koja zajedno s Jackom čini ljubavnu okosnicu i pruža romantični element čitavoj priči, tumači Hayley Atwell ('Captain America: The First Avenger', 'The Duchess', 'Brideshead Revisited').

Legendu glumišta Donalda Sutherlanda ('Dobar posao u Italiji', 'M.A.S.H.') nije potrebno posebno predstavljati, a ovaj uistinu genijalni glumac je već 1981. imao priliku glumiti u filmu snimljenom po romanu Kena Folletta – 'Eye of the Needle' i bio je oduševljen što će sudjelovati u još jednoj adaptaciji. Sutherlandu je pripala uloga grofa od Shiringa, koji je na strani Henryjeve kćeri Maud (Alison Pill), podupire je u njenom nastojanju da se dočepa trona, što će uvjetovati tragediju u njegovoj obitelji.

U ostalim ulogama pojavljuje s njemačka nagrađivana glumica Natalia Wörner kao Ellen, Lima Garrigan kao Alfred, stariji sin Toma i Agnes Builder, Sam Clafin kao Richard, Bartholomewov sin i nasljednik, Sarah Parish kao Regan Hamleigh, Precyjeva ambiciozna supruga, David Oakes kao William Hamleigh, sin Regana i Percyja Hamleigha. Tony Curran tumač kralja Stephana, Alison Pill kraljicu Maud, Curthera igra John Pielmeier, koji je ujedno i adaptirao Folletovu priču za male ekrane, njemački glumac Götz Otto je Walter, desna ruka Williama Hamleigha, a Anatole Taubman, koji je glumio u 'Zrnu utjehe', tumači špijuna i saveznika Walerana.

Na kraju ne treba zaboraviti niti katedralu, koja se iz crkve romaničkog stila pretvara u gotičku katedralu, prepunu svjetla te čini kostur i srž priče, koja povezuje likove i njihove živote te predstavlja izazove i promjene vremena, te je simbol ljudskih nadalja i težnji.

Budžet ove iznimne serije, nastale prema povijesnom romanu Kena Folletta i u produkciji Tandem Productionsa, iznosio je 40 milijuna dolara, što samo govori o visokoj produkciji i realizaciji koju će nam serija pružiti. Serija je zaslužila tri nominacije na dodjeli Zlatnih globusa, i to u kategorijama najbolje serije ili filma snimljenog za televiziju te najboljeg nastupa glumca (Ian McShane) i glumice (Hayley Atwell) u mini seriji ili TV filmu te čak sedam Emmy nominacija, od kojih je osvojila onu za najbolju montažu zvuka.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...