Ovog utorka igraju se uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na EURO 2012 te mnoštvo prijateljskih nogometnih susreta među kojima je definitvno najjači par Njemačka - Nizozemska. Ove dvije reprezentacije su uz Španjolsku sigurno najkvalitetnije u Europi, a Nijemci i Španjolci su netom završene kvalifikacije odradili bez greške, odnosno pobijedili su u svim susretima. Nijemci i Niozozemci su kroz povijest igrali mnoge velike i nevjerojatne mečeve u kojima su većinom bolje prolazili Nijemci, no pogled na statistiku otkriva da u zadnjih dvadesetak godina Elf nije uspio pobijediti Oranje; igrali su četiri puta, a Nizozemska je odnijela dvije pobjede. Kako je sadašnja njemačka nogometna reprezentacija zaista izuzetna skupina nogometaša koji igraju odličan nogomet, čini se da je došlo vrijeme da se statistika počne popravljati u korist Nijemaca...

Kako su prijateljske utakmice pravo mjesto za eksperimentiranje taktikom i igračima, njemački trener Joachim Low isprobao je u susretu Njemačke s Ukrajinom sustav s tri igrača u zadnjoj liniji. Eksperiment nije prošao baš najbolje jer je njemačka obrana primila tri gola, no napad je uspio uzvratiti pa Elf tu utakmicu ipak nije izgubio. Low je izjavio da je u nekim segmentima zadovoljan pokazanim, no da još nisu spremni zaigrati u novom sustavu te da se protiv Nizozemaca vraćaju starom provjerenom sustavu s četvoricom u zadnjoj liniji.

Valja dodati da je jedan od glavnih igrača nizozemske reprezentacije Sneijder ovih dana izjavio da je susret s Njemačkom prijateljskog karaktera i da rezultat nije u prvom planu što, naravno, znači da Nizozemci osjećaju da bi ovaj susret mogli izgubiti... Utakmicu Njemačke i Nizozemske pogledajte na kanalu Arena 1.