I dok u većini europskih zemalja nogometni tereni miruju zbog utakmica reprezentacija, u Engleskoj su se i ovog vikenda igrale utakmice 1. kola FA Cupa. FA Cup ili Football Association Cup najstarije je nogometno natjecanje na svijetu i vrlo cijenjeno u Engleskoj; od mnoštva kupova koji se igraju na Otoku ovaj je najvažniji. FA Cup počinje kvalifikacijskim rundama u kojima sudjeluju najslabiji klubovi Engleske koji zatim igraju pretkola s klubovima koji se natječu Konferenciji sjever i jug (šesta engleska liga). Sljedeća faza natjecanja su susreti kvalifikanata s klubovima koji igraju u Konferenciji (peta liga), a u sljedećoj rundi uključuju se klubovi iz Ligue 1 i 2 (treća i četvrta liga). Tek negdje u trećem kolu uključuju se natjecanje prvoligaš i drugoligaši te FA Cup odlazi prema svojoj završnici...

Ovog vikenda se igralo prvo kolo FA Cupa u kojem se sastaju niželigaši koji su prošli kvalifikacije i pretkola sa sastavima iz Ligue 1 i 2 koji su ipak na dosta višoj razini, a nerijetko su bogatiji i skuplji od pola klubova hrvatske nogometne lige. Među trećeligašima nađe se i koji bivši premierligaš koji i dalje posjeduje kvalitetu te infrastrukturu. Jedan od takvih klubova je Charlton koji je dobar dio 2000-tih proveo u prvoligaškom društvu, a sudeći po ovosezonskim rezultatima, čini se da za Charlton dolaze bolji dani.

Ovog vikenda za prolazak u drugo kolo FA Cupa igrat će Halifax i Charlton, Luton i Northampton, Sheffield Utd - Oxford Utd i drugi, a sve pogotke i najzanimljivije akcije pogledajte na kanalu SportKlub.