Iako je ovaj vikend rezerviran za susrete reprezentacija, što automatski stavlja nacionalne lige u stanje mirovanja, neka nogometna natjecanja će se ipak održati; s druge strane Kanala u Engleskoj, niželigaši igraju utakmice FA kupa. FA ili Football Association Cup je najstarije nogometno natjecanje na svijetu i preteča engleske nogometne lige, a na Otoku je iznimno cijenjen. U pretkolima i prvih nekoliko kola igraju isključivo niželigaši, a prvoligaši se uključuju u trećem kolu. Upravo je proboj do tog trećeg kola cilj većine niželigaških klubova u ovom natjecanju jer ugostiti prvoligaški sastav na svom terenu san je svih malih klubova s Otoka.

U prvom kolu FA kupa puno poznatiji i renomiraniji Charlton putuje u zapadni Jorkšir na noge Halifaxu koji inače igra u 6. engleskoj ligi (Conference Division North). Charlton je klub s vrlo solidnim renomeom u engleskom nogometu što zbog činjenice da su od sredine osamdesetih u više navrata igrali Premier ligu, a što zbog činjenice da je stariji od sto godina. Posljednji put su igrali u elitnom razredu engleskog nogometa od 2000. do 2007. godine, no tada su propali sve do treće lige odnosno League 1. Trenutno se Charlton natječe upravo u spomenutoj trećoj ligi, no s velikim izgledima da na kraju sezone napreduje. Naime, Charlton je vodeći klub treće lige s pet bodova prednosti ispred pratnje, a u sedamnaest odigranih kola samo jednom su poraženi.

Ove sezone u redovima Charltona briljira Bradley Wright - Phillips, sin Iana Wrighta i polubrat Shauna WP iz QPR-a. Bradley je i prošle sezone bio solidan i postigao je osam golova u dvadesetak mečeva, no ove sezone je zaista odličan; u šesnaest susreta postigao je trinaest golova.

Realno gledano Charlton je kvalitetniji sastav i ne bi smio imati problema s Halifaxom, no kup natjecanja poznata su po tome da slabiji, ali motiviraniji protivnik zna napraviti iznenađenje. Susret Halifaxa i Charltona pogledajte na kanalu SportKlub+.