Navigation Content
Odabrani

State of Grace

Sean Penn je policajac na tajnom zadatku koji se nađe rastrgan između prijateljske odanosti i služenja zakonu

INFO

RedateljPhil Joanou

GlumciSean Penn, Ed Harris, Gary Oldman, Robin Wright, John Turturro, Burgess Meredith

Sažetak

Terry Noonan (Seann Penn) nakon deset godina vraća se u irski dio zloglasne njujorške četvrti Hell's Kitchen, na mjesto gdje je odrastao i gdje se bande danonoćno bore za prevlast nad prljavim ulicama i sumnjivim lokalima.

Njegov najbolji prijatelj, Jackie Flannery (Gary Oldman), još je uvijek tamo, kao i staro društvo, ali svi su upleteni u poslove bandi i organizirani kriminal.

Jackiejev stariji brat, ambiciozni i beskrupulozni Frankie (Ed Harris), vodi najveću irsku bandu u četvrti, kojoj se Terry priključuje. Kathleen (Robin Wright), sestra ove dvojice gangstera i Terryjeva prva ljubav, pokušava se izvući iz mraka i beznađa četvrti i nastaviti život s prave strane zakona.

I dok Frankie nastoji proširiti svoj utjecaj i sklopiti savez s najjačom i najutjecajnijom bandom u četvrti, talijanskim mafijašima, njegov poludjeli brat žali za prošlim vremenima i boji se da će Talijani preuzeti irski teritorij.

Jackie hladnokrvno ubije trojicu Talijana koji su došli u irski lokal i time na sebe navuče gnjev mafijaškog šefa, ali i svoga brata. Da izbjegne rat bandi u kojem bi Irci bili uništeni, Frankie se obvezuje da će smiriti Jackieja na jedini mogući način -metkom. Istodobno, Terry priznaje Kathleen da njegov iznenadni povratak kući nije slučajnost.

On je policajac čiji je tajni zadatak uvući se u Frankiejevu bandu i razbiti je iznutra. Rastrgan između prijateljske odanosti i služenja zakonu, Terry shvaća da će uskoro morati izabrati stranu...

Vrhunska gluma i sjajno nadopunjavanje trojice glavnih glumaca, Joanuouva fantastična režija i sugestivna glazbena kulisa starog majstora Ennija Morriconea izdižu ovaj film iznad mora sličnih sa srodnom tematikom. Divlji, hiperkinetički stil Garyja Oldmana savršeno se nastavlja na Harrisov tihi, no ništa manje dojmljiv nastup, a Sean Penn uobičajeno je izvrstan u ulozi dobrog momka koji je žrtva loših okolnosti.

Iskren i izravan, film prikazu ratova bandi pristupa gotovo dokumentaristički, pa se čak i akcijske scene doimaju realistično, ogoljene i lišene spektakularnih efekata i kaskaderskih intervencija. Svaki trenutak života glavnih likova odiše sumornim raspoloženjem, no to film ne čini ništa manje napetim niti usporava njegov tempo. Štoviše, daje mu osebujnu privlačnost. Oscilacija gangsterskih sukoba kulminira iznimno dojmljivom završnom sekvencom koja podsjeća na onu iz Eastwoodovog neovesterna "Nepomirljivi".

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...