Navigation Content

Opčinjena Mjesecom

Opčinjena Mjesecom

Moonstruck

Cher je udovica koja se nađe u situaciji da mora birati između svojeg zaručnika i njegovog brata

INFO

RedateljNorman Jewison

GlumciCher , Olympia Dukakis, Vincent Gardenia, Danny Aiello, Julie Bovasso

Sažetak

Loretta Castorini (Cher) ima 37 godina, radi kao knjigovotkinja i živi s roditeljima. Udovica je, muž joj je nastradao u nesreći samo dvije godine nakon vjenčanja. Johnny Cammareri (Danny Aiello) stari je momak, nije baš privlačan ni strastven, ali zaprosi Lorettu jer mu se sviđa i jer se brine o njemu.

Loretta je praznovjerna i natjera ga da je zaprosi kako treba, klečeći i s prstenom, jer ne želi da joj se ponovi loša sreća koju je imala prvi put. Vjeruje da je njezin prvi brak loše završio zato što se nije udala kako treba, u crkvi, u vjenčanici, uz očevu pratnju.

Njezin otac Cosmo (Vincent Gardenia) ne odobrava udaju jer mu se ne sviđa Johnny i jer je i sam praznovjeran, pa vjeruje da Loretta ne može imati sreće u braku, a Lorettina majka Rose (Olympia Dukakis) zadovoljna je jer Loretta nije zaljubljena. 'Muškarac te iskorištava kad ga voliš, jer zna da može', poučava svoju kćer.

Vjenčanje je dogovoreno, ali Johnny prije toga mora otputovati u Palermo, jer mu je majka na umoru. Lorettu zamoli da u međuvremenu poronađe njegovog mlađeg brata Ronnyja (Nicholas Cage), s kojim je već pet godina u zavadi, i pozove ga na vjenčanje.

Za razliku od Johnnyja, Ronny je strastven i temperamentan, ali i nesretan mladić, jer je u nezgodi izgubio šaku. Za nezgodu krivi brata i zato s njim ne razgovara, a zbog toga što je ostao invalid, ostavila ga je djevojka koju je volio. Iako grub i nezgodnog ponašanja, ili možda upravo zbog toga, Ronny kod Lorette budi osjećaje koje Johnny nikad nije...

Film 'Opčinjena Mjesecom' i danas je uzor određenom tipu romantičnih komedija: snažno etnički obojenih priča o 'običnim ljudima'. Godine 1988. bio je jedan od najnagrađivanijih filmova s dvadesetak osvojenih uglednih nagrada.

Cher, Olympia Dukakis i scenarist John Patrick Shanley osvojili su Oscare, a za Oscara je bio nominiran kao najbolji film i za režiju. Na festivalu u Berlinu Norman Jewison dobio je Srebrnog medvjeda za režiju, Cher i Olympia Dukakis osvojile su niz nagrada na američkim i europskim festivalima, a scenarista Johna Patricka Shanleyja nagradila je i udruga američkih pisaca za najbolji scenarij 1988.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...