Navigation Content

Tajne Firence

Tajne Firence

Florence: The Hidden City

Neke tajne u Firenci nadomak su pogledu

INFO

Sažetak

Nekadašnja rimska vojna utvrda razvila se u kolijevku renesanse, no ta je korjenita promjena imala cijenu koju su platili umjetnici i njihove mecene.

Prosvijećeni pojedinci bili su zatočenici svojih inovacija. Majstori graditeljstva štitili su svoje pronalaske od krađe dok bi se natjecali za naklonost mecene. Dvorske mecene služili su se skrivenim stubama i tajnim prolazima kako bi sačuvali tajnost i uhodili vladare i obitelj.

Među najmoćnijim obiteljima u renesansi bili su Mediciji, firentinska loza, papinski bankari i jedna od najbogatijih obitelji u Europi, a bili su pokrovitelji Brunelleschija, Michelangela, Vasarija, Galilea i Leonarda da Vincija. Nazvani su rodonačelnicima Firence, a njihove su građevine obilježile jedno od najbogatijih razdoblja kulturnog procvata u povijesti čovječanstva.

Neki od njih bili su vrlo tajnoviti, pa su izgradili privatne prolaze kako bi se neopaženo mogli kretati gradom, a građevine koje su naručili sadržavale su posebne elemente koji su im omogućavali uhođenje. Te su preinake obitelji Medici priskrbile više privatnosti, odnosno, oduzele je neznanim Firenticima.

Sukobi unutar obitelji također su bili poznati. Francesco je znao da se izlaže opasnosti kada se suprotstavio svojoj obitelji i oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu; ishod je bio koban. No kako je umro?

Majstori graditeljstva koji su radili pod mecenatstvom de Medicija uvelike su doprinijeli arhitektonskom bogatstvu grada. Katedrala Santa Maria del Fiore jedan je od najznačajnijih kulturnih spomenika u svijetu i biser Firence. Njezina se konstrukcija doimala neizvedivom - gotovo da je i bila - sve dok se genijalni Filippo Brunelleschi nije latio zadatka.

I danas, gotovo šest stoljeća poslije, ta katedrala ima najveću oktogonalnu kupolu na svijetu. Kako je Brunelleschiju to uspjelo? U stvaranju remek-djela svjetske umjetnosti katkada je trebalo posegnuti i za nedopuštenim sredstvima.

Michelangelo i Leonardo da Vinci poznavali su ljudsku anatomiju bolje od svojih suvremenika. No ono što se događalo iza zatvorenih vrata bilo je protivno zakonu. Što su ta dvojica učinila da bi stvorila nesvakidašnja umjetnička djela?

Suvremeni inovatori danas se koriste znanošću da bi riješili višestoljetne zagonetke, a National Geographic otkriva skrivenu stranu renesansne Firence.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...