Navigation Content

Posebna veza

Posebna veza

The Special Relationship

Michael Sheen, Dennis Quaid, Hope Davis i Helen McCrory u priči o onome što se događalo iza kulisa odnosa između dvojice svjetskih vođa koji su zbog političke nužde uspostavili jedno odano, iako nestabilno, prijateljstvo

INFO

RedateljRichard Loncraine

GlumciMichael Sheen, Dennis Quaid, Hope Davis, Helen Mccrory, Adam Godley, Demetri Goritsas

Sažetak

Termin 'poseban odnos' koji je skovao premijer Winston Churchill predstavlja vrlo bliske političke, diplomatske, kulturne i povijesne veze između Velike Britanije i SAD-a. Neki od tih prekoatlantskih saveza bili su moćniji i osobniji od drugih kao, na primjer, oni između Winstona Churchilla i Franklina Roosevelta, Johna F. Kennedyja i Harolda Macmillana, Margaret Thatcher i Ronalda Reagana te Tonyja Blaira i Billa Clintona. Barem zasada.

Za Oscara nominirani scenaristi i producenti filmova 'Frost/Nixon' i 'Kraljica' donose nam ovaj moćan prikaz ljudske strane slavnih svjetskih vođa.

Kroz povijest američki predsjednici i britanski premijeri uvijek su imali poseban radni odnos, a te dvije savezničke zemlje još su se više zbližile kad je, izborom mladog laburista Tonyja Blaira (Michael Sheen) na mjesto premijera, Bill Clinton (Dennis Quaid) dobio političkog saveznika na engleskome teritoriju.

Blair, mladi ambiciozni državnik, i Clinton, karizmatični 'stariji brat', zajedno su željeli unaprijediti svijet. Njihove supruge Hillary Clinton (Hope Davis) i Cherrie Blair (Helen McCrory) upotpunile su tu jedinstvenu četvorku povezanu zajedničkim ideologijama i osobnom naklonošću. Clinton je pomogao Blairu uspostaviti mir u Sjevernoj Irskoj, a Blair je uzvratio kad je trebalo dati potporu osramoćenom Clintonu tijekom skandala s Monicom Lewinsky.

Ali, veza je postala ugrožena zbog raspalamsale kosovske krize, kad se Blairova želja za uplitanjem kosila s Clintonovim pragmatičnim pristupom.

Kad Blair prkosno pođe svojim putem, a Hillary napravi samostalnu političku karijeru, Clinton shvaća da se Blair sprema započeti jednu novu eru i novi 'posebni odnos' – sa sljedećim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...