Navigation Content

Soba s pogledom

Soba s pogledom

A Room with a View

Humorna ljubavna drama Jamesa Ivoryja s Maggie Smith i Helenom Bonham Carter ovjenčana je trima Oscarima

INFO

Glumci Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Julian Sands, Denholm Elliott, Daniel Day-Lewis, Simon Callow

Sažetak

Mlada i bogata Engleskinja Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) i njezina rođakinja Charlotte Bartlett (Maggie Smith) turistički borave u Italiji, ali su nezadovoljne jer su smještene u sobu bez pogleda.

Gospodin Emerson (Denholm Elliott) i njegov sin George (Julian Sands), dvojica nekonvencionalnih pripadnika građanske klase, ljubazno im ustupe svoju sobu s pogledom, a idućih dana Lucy i George se zbliže.

Kad se vrate u Englesku, Lucy ustraje u namjeri da se uda za svog zaručnika Cecila (Daniel Day Lewis), no sve poremeti iznenadan dolazak Emersonovih u njihov ladanjski kraj...

'Soba s pogledom' nije prvi uspjeh redateljsko-scenarističko-producentskog trija James Ivory/Ruth Prawer Jhabvala/Ismail Merchant, međutim označio je veliku prekretnicu u njihovom umjentičkom djelovanju.

Vrsni adaptatori sofisticiranih i delikatnih književnih predložaka Henryja Jamesa ('Europljani', 'Bostonke') Ivory, Prawer Jhabvala i Merchant postigli su pun pogodak prelaskom na adaptacije djela drugog sofisticiranog romanopisca s kraja 19. i početka 20. stoljeća, E. M. Forstera. 'Soba s pogledom' prva je njihova adaptacija Forstera i njome su postigli najveći uspjeh dotadašnje karijere.

Film je osvojio Oscare za najbolju scenarističku adaptaciju, scenografiju i kostimografiju, a bio je nominiran i za najbolji film, režiju, fotografiju, sporednu mušku (D. Elliott) i žensku (M. Smith) ulogu. Maggie Smith nagrađena je Zlatnim globusom, dok su James Ivory (za režiju) i Ismail Merchant (za film) bili nominirani.

U briljantnoj glumačkoj ekipi veliko otkriće bili su tada nepoznati H. Bonham Carter ('Howards End', 'Frankenstein Mary Shelley', 'Planet majmuna', 'Klub boraca') i J. Sands ('Helenina kutija', 'Warlock' 1 i 2, 'Gubitak seksualne nevinosti'), dok je malo tko u D. Day-Lewisu mogao naslutiti veliku zvijezdu i oskarovca ('Moje lijevo stopalo', 'U ime oca', 'Posljednji Mohikanac', 'Bande New Yorka'), iako je njegova interpretacija izuzetna i samo dokazuje njegov zaštitni znak - silnu moć psihičke i fizičke preobrazbe od uloge do uloge.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...