Navigation Content

Ubojiti stres

Ubojiti stres

Stress: Portrait of a Killer

Bolesti izazvane stresom među vodećim su uzrocima smrti u modernom razvijenom društvu, pa ipak malo znamo o njihovom uzročniku. No to se mijenja s ovim jedinstvenim uvidom u znanost koja objašnjava kako taj ubojica funkcionira.

INFO

Sažetak

National Geographic otkriva da znanstvenici shvaćaju da problem nije u tome što uzrokuje stres, nego kako tijelo na njega reagira. Drugim riječima, problem divljih vozača nije gust promet, nego kako naš živčani sustav na njega reagira izazivajući cijeli spektar psihičkih reakcija.

U emisiji koja donosi rezultate najnovijih istraživanja National Geographic pokušava shvatiti kako nas točno stres ubija. Postavljamo važna pitanja i otkrivamo da stres djeluje na staničnoj razini puneći naš krvotok i napadajući naš mozak korozivnim tvarima koje nas prvotno štite, no sada oštećuju vezivo naših gena.

Više od četvrt stoljeća Robert Sapolsky, neurobiolog i profesor na Stanfordskom sveučilištu zaokupljen je pronalaženjem odgovora na pitanje zašto neke ljude stres dotuče, dok drugi njemu zahvaljujući napreduju. Rad Roberta Sapolskog temelji se na pretpostavci da postoji dobar stres kojega je primjer zebra koja juri pred lavom ne bi li spasila živu glavu i loš stres ono što ne osobito visoko rangiran pavijan proživljava kad ga dominantni mužjak danomice kinji.

Sapolsky vrijeme provodi u svom neurološkom laboratoriju na Stanfordu ili u istočnoj Africi u visoravnima Serengetija gdje proučava nekoliko zajednica divljih pavijana, s obzirom na to da se ispostavilo da su pavijani po pitanju stresa nevjerojatno slični čovjeku. Kao i mi, svega nekoliko sati na dan zadovoljavaju primarnu potrebu za hranom, što im ostavlja bar još tri puta toliko da uznemiruju jedni druge, baš kao i mi.

Pratimo Sapolskog, znanstvenog istražitelja dok radi na zapanjujućem slučaju i pokušava odgonetnuti kako funkcionira smrtonosna magija stresa, odnosno najprije kako stres napada stanice, zatim kakva je pojedinačna reakcija te naposljetku kako stres djeluje na društvo. Zahvaljujući njegovom radu, ali i radovima nekolicine pionira među kojima su Michael Marmot i Elizabeth Blackburn postupno povezujemo stres i svoju reakciju na njega sa zanimljivim implikacijama vezanim uz izbor kako ćemo živjeti svoj život.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...