U kvalifikacijskoj skupini E izravan plasman na EURO 2012 ostvarila je reprezentacija Nizozemske; u devet odigranih kola Nizozemci su devet puta pobijedili uz impresivnu gol razliku od 35-5. Drugo mjesto zauzela je reprezentacija Švedske koja, i u slučaju poraza od Nizozemaca u susretu zadnjeg kola, zadržava drugo mjesto ispred Mađarske zbog boljeg međusobnog omjera. Šveđani su osigurali dodatne kvalifikacije, no još uvijek mogu ostvariti izravan plasman na EURO ukoliko pobijede Nizozemce jer će u tom slučaju biti najbolja druga reprezentacija.

Prošle jeseni u susretu trećeg kola kvalifikacija Nizozemska je visoko porazila Švedsku, bilo je 4-1, i nametnula se kao najjača reprezentacija skupine. U tom trenutku Šveđani nisu baš najbolje stajali u skupini jer su Mađari igrali vrlo dobro i imali rezultate, a daleko najbolji švedski igrač Zlatan Ibrahimović uzeo je pauzu od reprezentativnih obaveza. Sada je situacija bitno drugačija; Zlatan se vratio, a Švedska je u prilici protiv nemotivirane Nizozemske pobjedom dohvatiti izravan plasman.

Nizozemci su u zadnjem odigranom kolu golom K. J. Huntelaara minimalno pobijedili Moldaviju, iako su igrali u najjačem sastavu. Takav rezultat govori da je činjenica da su i teoretski osigurali odlazak na EURO djelovala demotivirajuće na nizozemske igrače, no rivalitet sa Šveđanima će ih ipak do neke mjere razbuditi i sigurno neće doputovati u Solnu samo na izlet. Hoće li Šveđani pobjedom osigurati izravan plasman na EURO ili će Nizozemci kvalifikacije završiti bez poraza, provjerite na kanalu Arena 3.