Ovoga utorka hrvatska nogometna reprezentacija igra utakmicu zadnjeg kola skupine F protiv Latvije, no taj susret za našu reprezentaciju gotovo sigurno neće biti zadnji u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Naime, jedini scenarij u kojem hrvatska reprezentacija izbjegava dodatne kvalifikacije jest taj u kojem Gruzija pobjeđuje Grčku, a šanse da se to i ostvari su vrlo vrlo male. Grci, osokoljeni pobjedom protiv naše reprezentacije, putuju u Tbilisi dovršiti posao i iako Gruzija nije loša, Grčka neće ispustiti teško zarađenu priliku za izravan plasman na EURO 2012.

Postoji još mala teoretska šansa da naša reprezentacija bude najbolja druga reprezentacija i na taj način izbori izravan plasman, a da bi se to i dogodilo Švedska ne smije pobijediti Nizozemsku, a Danska i Portugal ne smiju odigrati neriješeno - a upravo taj rezultat i jedne i druge vodi na EURO... Dakle, kada se sve teorije sumiraju postaje jasno da će Hrvatska kartu za Ukrajinu i Poljsku morati tražiti kroz lutriju dodatnih kvalifikacija.

Utakmica s Latvijom dobro će doći našim reprezentativcima da si uvjerljivom pobjedom dignu moral i raspoloženje jer iako smo od Grčke izgubili bez ispaljenog metka i iako već neko vrijeme ne igramo dobro, situacija nije do kraja izgubljena. U dodatne kvalifikacije ide osam reprezentacija, a ukoliko će favoriti u zadnjem kolu slaviti, potencijalni protivnici Hrvatske u doigravanju će biti Turska, Irska, Srbija, BiH, Švedska, Crna Gora i Češka. Niti jedna od navedenih reprezentacija nije slaba, no niti jedna nije bolja od naše reprezentacije i za prolazak na EURO najvažnije će biti vratiti poljuljanu vjeru u vlastite mogućnosti.

U utorak ćemo vjerojatno vidjeti 'bijesnu' reakciju naše reprezentacije i Latvija bi mogla ni kriva ni dužna dobiti 'porciju', a takav rasplet ove utakmice je upravo ono što nam treba; puno golova u mreži protivnika i povratak pobjedničkog raspoloženja. Susret s Latvijom pogledajte na kanalu HRT 2.