Ovog vikenda kreće nova sezona španjolske kšarakaške lige, koja se od ove sezone zbog sponzorskih razloga zove Liga Endesa. Za uvertiru nove sezone prije desetak dana odigran je mini turnir španjolskog superkupa u kojem su se natjecala četiri polufinalista prošle sezone; Barcelona, Real, Bizkaia Bilbao i Tau Ceramica. Pobijedila je, naravno, Barcelona, ali bilo je vidljivo da je razlika u kvaliteti između Katalonaca i ostatka Španjolske manja ili je možda u pitanju samo početak sezone...

U susretu prvog kola Estudiantes će u Madridu dočekati Valenciju, sastav koji je regularni dio prošle sezone završio na trećem mjestu, no ispao je od Bizkaie Bilbao u četvrtfinalu. Prošle sezone Valenciju je vodio iskusni Svetislav Pešić, no dobio je otkaz, a novi trener je Paco Olmos. Valencia će i ove sezone igrati važnu ulogu u španjolskoj košarkaškoj ligi, no kao i prošle sezone neće dogurati dalje od polufinala.

Estudiantes već šest, sedam sezona igra dosta slabo i samo je dva puta u tom periodu dohvatio doigravanje španjolske lige i oba puta ispao u četvrtfinalu. Zadnja dobra sezona bila im je 03/04 kad su igrali finale španjolske lige i izgubili ga (to im je bio četvrti put u povijesti da su bili drugi u Španjolskoj; nikada nisu bili prvi), a sezonu poslije igrali su Euroligu. Prošle sezone Estudiantes je završio na dvanaestom mjestu, a za ulazak u doigravanje nedostajale su im tri pobjede. Hoće li ova sezona biti bolja za 'Studente' iz Madrida, bit će jasnije već nakon utakmice prvog kola protiv jake Valencije, koju možete pratiti na kanalu Arena 2.