Iako bi se prema stanju na tablici u grupi I moglo zaključiti da će se tek u zadnja dva kola odlučiti koja će reprezentacija, Češka ili Škotska, biti druga i ići u dodatne kvalifikacije, stvar je zapravo već riješena. Ako se pomnije pogledaju rezultati odigranih utakmica i raspored u završna dva kola, vidljivo je da su Škoti svoju priliku za osvajanje drugog mjesta ispustili u zadnjem kolu, kada su odigrali samo 2-2 protiv Češke na svom terenu i tako što su u zadnjoj minuti dobili gol iz jedanaesterca. Češka reprezentacija u zadnjem kolu gostuje kod Litve i pobjedom u tom susretu 99% su drugi jer Škoti u zadnjem kolu gostuju kod Španjolske, a na tom gostovanju već dugo nitko nije pobijedio...

Španjolska reprezentacija u ovaj susret ulazi opušteno, budući da se već kvalificirala  na Euro; u odigranih šest utakmica imaju šest pobjeda uz gol razliku 21-5. Kad bi 'Furiji' trebala pobjeda i kad bi bila u kompletnom sastavu, reprezentacija Češke ne bi imala previše šanse, no u trenutnoj situaciji Česi bi možda mogli do boda koji bi ih uz pobjedu u zadnjem kolu protiv Litve i teoretski svrstao na drugo mjesto. Reprezentacija Španjolske istrčat će bez nekoliko standardnih prvotimaca; ozlijeđeni su Iniesta, Fabregas, a Pique i Puyol nisu do kraja spremni što znači da će Španjolci vrlo vjerojatno istrčati bez standardne obrane i bez glavnih veznih igrača. Takve nedostake malo koja bi reprezentacija mogla nadoknaditi, no Španjolci imaju više nego dugu klupu i izvrsne igrače koji će uskočiti i pokušati se nametnuti izborniku Del Bosqueu.

Češka reprezentacija je daleko od kvalitete koju su imali devedesetih godina; danas osim Rosickog, koji igra u Arsenalu, i Čeha, koji igra za Chelsea, Česi nemaju igrača u vrhunskim klubovima, tj. nemaju vrhunskih igrača. Da je reprezentacija Češke izvukla neku težu kvalifikacijsku skupinu s protivnicima jačim od Litve i Škotske teško bi stigla do drugog mjesta, no ovako smiješe im se dodatne kvalifikacije.

Ova utakmica Češke i Španjolske bit će negdje na pola puta između natjecateljske i prijateljske; jer Španjolcima ništa ne znači, a Česi nisu toliko dobri da bi mogli napasti Furiju, drugim riječima, obje reprezentacije bile bi zadovoljne bodom, a hoće li netko ipak odnijeti puni plijen, pogledajte na kanalu Arena 2.