Navigation Content

Četiri vjenčanja i sprovod

Četiri vjenčanja i sprovod

Four Weddings and a Funeral

Okorjelog neženju Hugha Granta na jednom vjenčanju opčara privlačna Amerikanka Andie MacDowell

INFO

RedateljMike Newell

Glumci Hugh Grant, Andie MacDowell, Kristin Scott Thomas, James Fleet, Simon Callow, John Hannah, Rowan Atkinson

Sažetak

Kad se jednog jutra probudi mrzovoljan zato što kasni na vjenčanje na kojem će biti mladoženjin kum, Charles (Hugh Grant) ne sluti da će mu baš to vjenčanje promijeniti život.

Kako poznaje većinu uzvanika jer su to ljudi s kojima se druži gotovo cijeli život, Charles se ugodno iznenadi kad mu za oko zapne nepoznata djevojka (Andie MacDowell).

Nakon par prilično nezgodnih pokušaja ipak se upoznaju, a na kraju provedu i noć zajedno. Sutradan ona hitno odlazi u Ameriku. Nekoliko mjeseci poslije još je jedno vjenčanje. Jedna od uzvanica je i Carrie, ali s njom je došao i njezin zaručnik...

Nakon što se zaručnik udalji, stari ljubavnici ponovno završe u krevetu. Ali ovaj put Charles rano ujutro napušta krevet. Nedugo zatim, na njegovu kućnu adresu stiže još jedna pozivnica za vjenčanje. Nažalost, Carrie je ta koja se udaje...

Dok u scenarističko-redateljskom opusu Richarda Curtisa redateljski dio broji tek jedan naslov, i to hvaljenu komediju ‘Zapravo ljubav’, onaj scenaristički broji ih tridesetak. Sama brojka i nije posebno impozantna, tim više što uključuje i podosta TV projekata, no naslovi pričaju potpuno drukčiju priču. Osim ‘Crne guje’ i ‘Mr. Beana’, humorističnih serija koje su diljem svijeta stekle veliku popularnost, Curtis je scenaristički potpisao i neke od komercijalno najuspješnijih britanskih filmova.

Kao najzvučnije može se spomenuti ‘Ja u ljubav vjerujem’, ‘Zapravo ljubav’, ‘Dnevnik Bridget Jones’ i, naravno, nezaboravna ‘Četiri vjenčanja i sprovod’. Film koji je Hugha Granta (' Ja u ljubav vjerujem' , ' Sve zbog jednog dječaka' ) pretvorio u svjetsku zvijezdu, Kristin Scott Thomas (' Engleski pacijent' ) osigurao status vrsne karakterne glumice, a svojim tvorcima mnogostruko vratio uložen novac i tako im utro put za uspješan nastavak karijere, i danas slovi kao jedna od ponajboljih britanskih komedija svih vremena.

Film se prvenstveno može podičiti izvrsno osmišljenim i prilično originalnim fabularnim konceptom koji je nagoviješten već samim naslovom. Humor, kojim film uistinu obiluje, proizlazi stoga prvenstveno iz zabavnih situacija. S druge strane, riječ sprovod u naslovu kazuje da se autori nisu ustručavali dotaknuti i nešto ozbiljniju tematiku, no to je pak učinjeno vrlo suptilno, tako da filmu podari dubinu i osjećajnost, a pritom ne optereti poletnu i vrckavu humorističnu osnovicu.

Uz izvrstan scenarij koji se ponajprije ogleda u inteligentno smiješnim i nerijetko ciničnim dijalozima, pohvaliti valja sigurnu i promišljenu režiju iskusnog Mike Newella (Donnie Brasco) te fantastične izvedbe glumačkog ansambla. Tako se uz već spomenute H. Granta i K. Scott Thomas impresivnim nastupima mogu podičiti i A. MacDowell (' Seks, laži i videovrpce' ), J. Hannah (' Volim, ne volim' ) i nezaboravni R. Atkinson (' Mr. Bean' ) u epizodnoj ulozi zbunjenog svećenika.

Status filma potvrdile su i brojne nagrade. Bio je nominiran za 2 Oscara (najbolji film i originalni scenarij), osvojio je 3 BAFTA-e (najbolji glumac - H. Grant, najbolja sporedna glumica - K. S. Thomas, najbolji film) i posebnu nagradu David Lean za režiju. Na dodjeli francuskog Césara pobijedio je u kategoriji najboljeg stranog filma, a od četiri nominacije za Zlatni globus potvrdio je onu za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu (H. Grant).

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...