Navigation Content
Ondine

Ondine

Colin Farrell u priči o irskom ribaru koji pronalazi u svojoj mreži ženu za koju vjeruje da je morska nimfa

INFO

RedateljNeil Jordan

Glumci Colin Farrell, Stephen Rea, Dervla Kirwan, Marion O'Dwyer, Alicja Bachleda, Tony Curran

Sažetak

Irski ribar Syracuse (Colin Farrell) nema sreće s ulovom, a sreća mu je daleka i u drugim stvarima: bivši je alkoholičar koji dvije godine i sedam mjeseci nije okusio alkohol, umrla mu je majka uz koju je bio snažno vezan, rastavljen je od žene alkoholičarke.

Njegov se život vrti oko desetgodišnje kćeri Annie (Alison Barry), djevojčice koja se kreće u invalidskim kolicima, otkazali su joj bubrezi i čeka transplantaciju za koju ima malo izgleda.

Jedan dan njegova je mreža posebno teška, a kad ju je izvukao, u njoj je bila djevojku. Nije znala kako je dospjela u more, ni svoje ime pa je rekla neka je zove Ondine (Alicja Bachleda), što je naziv za vodenu nimfu ili vodenog duha. Syracuse vodi Ondine u kuću svoje majke i nudi joj da ostane.

Ondine mu je donijela sreću: njegove su mreže pune otkad je vodi sa sobom na more, divne pjesme koje ona pjeva kao da privlače ribe k brodu. Usrećuje ga i njezino prisustvo, pa, kao i Annie, počinje vjerovati da Ondine ima moć da ispunjava želje. Istodobno, strepi da će se nešto dogoditi, strašno ili lijepo, i da će sve ona opet nestati...

Film je režirao oskarovac Neil Jordan (The Crying Game), snimljen je na autentičnim lokacijama, na otoku u irskoj na kojemu živi, a izvrstan scenarij nadahnut je irskim legendama o selkiejima, bićima koja izlaze iz mora, ostavljaju svoju kožu i pretvaraju se u prelijepe žene kojima nijedan muškarac ne može odoljeti, i zauvijek ostaju na kopnu ako izgube svoju kožu, dobre su supruge i majke, ali ako ikad ponovno nađu svoju kožu, nikakvi ih lanci, pa ni ljubav, ne mogu zaustaviti da se vrate u morski svijet.

Film je osvojio više nagrada: nagrade IFTA (Irish Film and TV Awards) Colinu Farrellu za glavnu mušku ulogu, Derli Kirwan za sporednu, te za scenografiju (Anna Rackard) i zvuk. U San Diegu filmski su kritičari također dodijelili nagradu Colinu Farrellu, a Neil Jordan bio je u nominaciji za scenarij. Na festivalu u Šangaju film je bio nominiran za Golden Goblet kao najbolji film, a Christopher Doyle osvojio ga je za kameru. Uz impresivne krajolike, posebno treba istaknuti odličnu glazbu, posebno elegične irske balade.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...