Navigation Content

Bilo jednom na Divljem zapadu

Bilo jednom na Divljem zapadu

C'era una volta il west

Legendarni Charles Bronson i dvostruki oskarovac Henry Fonda u kultnom špageti-vesternu znamenitog Sergia Leonea

INFO

Redatelj Sergio Leone

GlumciClaudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti, Frank Wolff

Sažetak

Trojica revolveraša u dugim zapadnjačkim smeđim kaputima od kože čekaju vlak na željezničkoj postaji negdje na Divljem zapadu. Kad vlak stigne, čini im se da onaj koga čekaju nije stigao, no ubrzo čuju zvuk usne harmonike i ugledaju nepoznatog stranca zvanog Harmonika (Charles Bronson). U okršaju on ubije trojicu revolveraša.

Istodobno na ranču Sweetwater u vlasništvu Irca Bretta McBainea (Frank Wolff) njegova kći uređuje svečani svadbeni stol, stariji sin sprema se kolima u grad po nevjestu koja stiže vlakom. Iznenada se pojavi grupa revolveraša u istim dugim kaputima od kože kao i oni na željezničkoj postaji, predvođenih Frankom (Henry Fonda). Poubijaju cijelu obitelj.

Lijepa Jill McBaine (Claudia Cardinale) zaludu čeka supruga na postaji i na kraju kreće sama na imanje, gdje mještani pokapaju mrtve. Šerif zaključi da je ubojica odmetnik zvan Cheyenne (Jason Robards), vođa bande odjevene u duge smeđe kapute od kože.

Dok Cheyenne bježi od potjere i pokušava doznati tko mu je podmetnuo ubojstva, Frank radi za bogatog umirućeg graditelja željeznice Mortona (Gabriele Ferzetti) i ubija sve koji se - poput Bretta McBainea - sa svojim imanjima nađu na trasi buduće željeznice.

Jill upozna Harmoniku i Cheyennea, otkriva da je imanje jako vrijedno, te da je njezin pokojni muž već kupio građu buduće željezničke postaje. Frank uspije zastrašiti Jill da na namještenoj dražbi proda imanje za smiješnu svotu, no umiješaju se Harmonika i Cheyenne te vješto daju mnogo veću ponudu i otkupe zemlju. Nazire se okršaj Harmonike i Franka, a razlog tome nije samo bitka za Jillino imanje već i davni zločin zbog kojega se Harmonika želi osvetiti Franku...

Epski vestern ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’ jedan je od najboljih filmova toga žanra, slojevita priča o umiranju jednog svijeta i rađanju novoga. Odmetnici i revolveraši, koji su desetljećima vladali Zapadom, nestaju u krvavim obračunima, a svijet urbane civilizacije koji započinje trasiranjem željeznice i povezivanjem divljine, započinje svoj život simboličnom izgradnjom željezničke postaje oko koje će nastati grad.

Sergio Leone, redatelj i koscenarist filma, proslavio se s tri vesterna u kojima glumi Clint Eastwood - tzv. ‘dolarskom trilogijom’: ‘Za šaku dolara’, ‘Za dolar više’ i ‘Dobar, ružan, zao’. Njegova sljedeća tri filma - ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’, ‘Za šaku dinamita’ i ‘Bilo jednom u Americi’ - tvore njegovu drugu impresivnu trilogiju o tri ‘američke granice’ - Divljem zapadu, Meksiku u doba revolucije Pancha Ville i, na kraju, dobu prohibicije i vladavini gangsterskog podzemlja dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Nijedan drugi talijanski redatelj nije toliko utjecao na američki film kao Sergio Leone, još od šezdesetih godina pa sve do danas, kada redatelj poput Quentina Tarantina preuzima u svojim filmovima Leoneove stilske postupke i ističe kako je za njega Leoneov vestern ‘Dobar, ružan, zao’ najbolji ikad snimljen film.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...