Navigation Content

Besmrtne stanice

Besmrtne stanice

Immortal

Elizabeth Blackburn otkrila je pravo blago - tajnu obnavljanja koja održava stanice tijela mladima. Može li se spriječiti sijedenje kose i boranje lica? Mogu li se spriječiti bolesti? Možemo li zaustviti rak?

INFO

Sažetak

Izuzetna tajna pomlađivanja, koja nadmašuje sve kreme za lice, plastične operacije i tablete antioksidansa, nalazi se u otkriću australske znanstvenice, profesorice Elizabeth Blackburn. Ona je nositeljica nagrada 'Gruber i Lasker', najutjecajnijih međunarodnih priznanja za medicinska istraživanja, a 2009. dodijeljena joj je i Nobelova nagrada.

Liz Blackburn otkrila je da telomere - kapice koje se nalaze na završecima kromosoma - štite vrijednu DNK od oštećenja. Ona je dokazala da enzim telomeraza obnavlja telomere, odnosno 'održava DNK mladom'. Njezina su otkrića korjenito izmijenila naše shvaćanje procesa starenja, a nekoliko novih lijekova na bazi telomeraze ušlo je u drugu i treću fazu kliničkog ispitivanja.

Utrka za tabletom protiv starenja itekako je stvarna. Jednako tako Liz je došla do novih spoznaja o stresu i raku. Najnovija istraživanja pokazala su da su kod ljudi koji su izloženi stresu telomere kraće, a čini se da kraće telomere upućuju na boležljivost, odnosno sklonost raku i kraći životni vijek.

Pa ipak, Liz je došla i do zapanjujućeg otkrića da meditacija, sudeći po svemu, usporava taj proces. Ironično, rak je doista besmrtan s obzirom na to da se njegove stanice učinkovito i beskonačno repliciraju. Stanice raka naime sadrže obilje telomeraze. Je li tajna smrtonosnosti raka ujedno i ključ za besmrtnost? Starenje, stres i rak, tri su najozbiljnija izvora bojazni današnjice, a povezani su i duboko isprepleteni u istraživanju jedne osobite Australke.

Ovaj izniman dokumentarac o iznimnoj znanstvenici sudjelovao je na mnogim festivalima i osvojio niz nagrada: dobitnik je REMI-ja, posebne nagrade žirija na WorldFestu u Houstonu, osvojio je dvije nagrade na Montana CINE International Film Festivalu te srebrnu nagradu Australske udruge filmskih djelatnika, finalist je Festivala znanstvenog filma u Parizu, Jackson Hole Film Festivala i dr.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...