Navigation Content

Obračun kod O.K. Corrala

Obračun kod O.K. Corrala

Gunfight at the O.K. Corral

Jedan od najznačajnijih vesterna u povijesti s Burtom Lancasterom i Kirkom Douglasom kao legendarnim Wyattom Earpom i Docom Hollidayem

INFO

RedateljJohn Sturges

GlumciBurt Lancaster, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet, John Ireland, Lyle Bettger, John Hudson

Sažetak

Provincijski gradić u Teksasu, 1881. Nakon što se obračuna s Edom Baileyjem (Lee Van Cleef), dr. John 'Doc' Holliday (Kirk Douglas) pridruži se proslavljenom saveznom šerifu Wyattu Earpu (Burt Lancaster).

Earp planira mirovinu, ali ga spriječi brzojav brata Virgila (John Hudson) čijoj obitelji u Arizoni zaprijete članovi klana Clanton poznatog po nasilništvu i razbojstvima. Na putu u Tombstone Earla prati Holliday, dok će ih obojicu u Arizoni dočekati neprijateljski raspoloženi Clantonovi...

Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti američkog Divljeg zapada - okršaj saveznog šerifa Wyatta Earpa i 'Doca' Hollidaya s razbojničkim klanom Clanton kod gradića Tombstone u Arizoni 1881. - poslužio je kao predložak nizu filmova ('Moja draga Clementine', 'Doc', 'Wyatt Earp') pri čemu posebno mjesto ima klasični vestern 'Obračun kod O. K. Corrala' u režiji slavnog Johna Sturgesa ('Loš dan u Black Rocku', 'Sedmorica veličanstvenih') i u produkciji jednako slavnog Hala B. Wallisa ('Casablanca').

Sturges je režirao film prema scenariju Leona Urisa kojem je kao predložak poslužio članak Georgea Scullina. Iako je povijesna faktografija u filmu izmijenjena, Sturgesov je vestern opravdano ponio epitet najdojmljivije ekranizacije ovog važnog događaja.

Glavne uloge tumači maestralni dvojac B. Lancaster ('Elmer Gantry', 'Ptičar iza Alcatraza') i K. Douglas ('Žudnja za životom', 'Šampion'), dok su im partnerice R. Fleming ('Ponny Express') i oskarovka J. Van Fleet ('Istočno od raja'). U jednoj od epizoda pojavljuje se i mladi D. Hopper ('Goli u sedlu').

Glazbu je za film skladao Dimitri Tiomkin čiju naslovnu pjesmu i veliki hit 'Gunfight at the O.K. Corral' pjeva Frankie Laine.

Film je nominiran za dva Oscara (montaža Warrena Lowea i zvuk Georgea Duttona), a deset godina kasnije Sturges je snimio svojevrsni nastavak 'Hour of the Gun' s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u ulogama Wyatta Earpa i 'Doca' Hollidayja.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...