U trećem kolu španjolske Primere Athletic Bilbao gostuje kod drugog najboljeg kluba iz Barcelone, Espanyola. U posljednjih nekoliko godina Athletic iz Bilbaa se profilirao kao klub iz gornje trećine tablice koji redovito hvata mjesto koje vodi u Euroligu, što je za Baske veliki uspjeh. Naime, Athletic Bilbao se još uvijek drži starog pravila da za klub mogu igrati samo igrači po rođenju Baski, što ograničava broj mogućih igrača budući da Baska u Španjolskoj i Francuskoj ima tek nešto više od dva milijuna. Ipak, svako toliko pojavi se kakav dobar igrač i k tome Bask u nekom španjolskom ligašu, pa je tako Athletic ove sezone iskrcao Zaragozi 7,5 milijuna eura za Andera Herreru.

Valja spomenuti da od ove sezone ponos Baskije vodi argentinski stručnjak Marcelo Bielsa, što navodno nije najbolje leglo nekim prvotimcima pa je krenula priča da je glavni igrač kluba napadač Fernando Llorente nezadovoljan te da se Bayern interesira za tog odličnog napadača, a transfer bi se trebao dogoditi u siječnju.

Espanyol je puno više trgovao u prelaznom razdoblju, a najveće novce zaradili su prodajom Pabla Osvalda Romi za 15 milijuna eura i Callejona Realu za 5 milijuna eura, a doveli su Morena iz Alkmaara, Albina iz Getafea te veterana Waltera Pandiania iz Osasune. U drugom kolu Espanyol je minimalno poražen na gostovanju kod prosječne Mallorce što bi moglo značiti da se novi igrači još nisu uklopili u momčad, pa će im ovaj susret i predstavljanje pred domaćom publikom biti motiv više da se pokažu.

Pogled na statistiku prošlih međusobnih susreta otkriva jednu zanimljivost; u zadnjih osam sezona ni Athletic ni Espanyol nisu gubili kod kuće niti su dobivali na strani, a zadnje dvije sezone oba sastava su koristila prednost domaćeg terena i slavila jednakim rezultatima. Hoće li ove sezone doći do promjene u 'ponašanju' ovih suparnika ili će i dalje prednost domaćeg terena biti odlučujući faktor, pogledajte na kanalu Arenasport 2.