Navigation Content

Stoljeće ljubavi i mržnje

Stoljeće ljubavi i mržnje

Sunshine

Ralph Fiennes u potresnoj priči o tragičnoj sudbini triju naraštaja mađarske židovske obitelji Sonnenschein/Sors

INFO

RedateljIstván Szabó

GlumciRalph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker

Sažetak

Unatoč najiskrenijoj ljubavi prema svojoj domovini Mađarskoj za koju je na Olimpijskimn igrama u Berlinu 1936. osvojio i zlatnu medalju u mačevanju te obiteljskom prelasku na katoličanstvo, doktor prava Adam Sors (Ralph Fiennes) neće uspjeti izbjeći sudbinu milijuna Židova ubijenih za II. svjetskog rata u logorima širom Europe.

Tragičnost njegove smrti povećava činjenica da je ubijen pred očima svojega jedinog sina Ivana, postrojenoga na stratištu među ostalim logorašima. Ni sinova sudbina, iako je preživio rat, neće biti sretnija. Promijenit će se samo krvnici. Ulogu nacista preuzet će staljinisti...

Potresna epska saga o tragičnoj sudbini triju naraštaja mađarske židovske obitelji Sonnenschein/Sors najznačajniji je rad velikoga mađarskog scenarista i redatelja Istvána Szaboa (1938) još od početka osamdesetih kada je surađujući s karizmatičnim Klausom Mariom Brandauerom snimio antologijske filmove 'Mefisto' (1981) i 'Pukovnik Redl' (1985)

Jedan od utemeljitelja znamenitoga novoga mađarskog filmskog vala šezdesetih dokazao je tako da nakon više od tri desetljeća od 'Oca' (1967), kojim je zadivio svjetsku filmsku javnost, posjeduje nepromijenjenu autorsku snagu i vitalnost. Svojom najnovijom sjajno produciranom i snimljenom dramom (snimatelj je Lajos Koltai) u kojoj se skladno isprepleću romantični, politički i povijesni motivi (suradnik na scenariju Israel Horovitz), Szabo je potvrdio i trajno fokusiranje svog autorskog zanimanja na sudbine pojedinca (ili skupina pojedinaca) bačenih u žrvanj krvavih zbivanja 20. stoljeća koje je čovječanstvu istodobno donijelo golemi napredak i još veća stradanja.

Njegovo najnovije preispitivanje smisla i vrijednosti ljudskog života otkriva još jednu prepoznatljivu trajnu sastavnicu njegovog cjelokupnog opusa. Riječ je o redatelju koji je redovito najveći kada surađuje s velikim glumcem.

Nekadašnje mjesto Brandauera u ovome filmu preuzeo je dojmljivi Ralph Fiennes ('Schindlerova lista', 'Engleski pacijent', 'The End of Affair') koji tumači čak tri lika iz galerije portreta obitelji čija je tragična sudbina tako oprečna njezinu prezimenu. Veličinu redateljskog pothvata u dobroj je mjeri omogućio i glumački pothvat glumca koji svojom unutarnjom energijom s minimumom izvanjskih gesta nosi cijeli film. Težak i mučan, ali ipak na izvjestan način optimističan film velikoga redatelja u kojemu će uživati svi istinski poklonici filmske umjetnosti.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...