Navigation Content

Prevoditeljica

Prevoditeljica

The Interpreter

Nicole Kidman je prevoditeljica u Ujedinjenim narodima koja se igrom slučaja uplete se u zamršenu političku zavjeru

INFO

RedateljSydney Pollack

Glumci Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Earl Cameron, Yvan Attal, Jesper Christensen

Sažetak

Silvia Broome (Nicole Kidman) radi kao prevoditeljica u Ujedinjenim narodima. Jedne večeri, kad se slučajno vrati po torbu u prevodilačku kabinu, čuje razgovor iz kojega, unatoč šapatu, razabere da se planira atentat na predsjednika afričke zemlje Motabe, Zuwaniea (Earl Cameron), koji je masovnim ubojstvima slomio otpor pobunjenika.

Silvia je prestravljena zbog onoga što je čula, jer misli da su je urotnici vidjeli i da će je pokušati ubiti. Prijavi sve policiji, no umjesto očekivane zaštite, podvrgnuta je temeljitoj istrazi. Istražitelj Tobin Keller (Sean Penn) sumnja da Silvia govori istinu.

Malo-pomalo otkriva se da je ona, iako bjelkinja američkog podrijetla, državljanka Motabea, da je ondje odrasla, da su joj ubijeni otac, majka i sestra. Keller dobiva i fotografije na kojima se vidi da je Silvia pripadala pobunjeničkim skupinama...

Film 'Prevoditeljica' potvrđuje da Sydney Pollack svoje redateljsko majstorstvo pokazuje i u žanru političkog trilera. Od prvoga kadra, pa do kraja, nepromijenjenim tempom odvija se napeta politička drama, kojoj autentična lokacija - zgrada Ujedninjenih naroda - daje dokumentarističku uvjerljivost.

S druge strane, Pollack istodobno uspijeva dati i subjektivnu perspektivu glavne junakinje, kojoj je struka jezik, tako što zvuk vrvi kakofonijom različitih jezika, glasova različite jačine. Iako je zemlja Motabe izmišljena, kao i jezik ku, nije teško prepoznati sličnost Motabea sa Zimbabveom i predsjednika Zuwaniea s Robertom Mugabeom, što film još uvjerljivije ukorjenjuje u stvarno stanje stvari i daje mu veću političku oštrinu.

Film je osvojio ASCAP za glazbu, a Catherine Keener nagradu LAFCA za sporednu žensku ulogu. Sydney Pollack, redatelj koji se proslavio filmovima 'I konje ubijaju, zar ne?' (1969), 'Tri kondorova dana' (1975), 'Tootsie' (1982), osvojio je dva Oscara, kao redatelj i producent, 1985. za film 'Moja Afrika', a 2008. i 2009. bio je nominiran za Oscara za filmove 'Michael Clayton' i 'The Reader'.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...