Navigation Content
Rođenje

Birth

Nicole Kidman, mlada udovica koja se polako vraća u normalan život, upoznaje 10-godišnjeg dječaka koji tvrdi da je reinkarnacija njenog pokojnog muža

INFO

Glumci Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston, Alison Elliott, Anne Heche, Lauren Bacall

Sažetak

Kao vrlo mlada, Anna (Nicole Kidman) je ostala bez supruga koji je preminuo u newyorškom parku. Teško se noseći s gubitkom voljene osobe, Anna nakon punog desetljeća tugovanja ipak odluči krenuti dalje nakon što se pristane udati za dugogodišnjeg udvarača Josepha (Danny Huston).

Zbog Annine su odluke osobito sretne njezina sestra Laura (Alison Elliott), najbolja prijateljica Clara (Anne Heche) i majka Eleanor (Lauren Bacall) na čiju proslavu rođendana stigne neobični gost. To je desetogodišnji dječak Sean (Cameron Bright) koji Annu počne uvjeravati da je reinkarnacija njezina preminulog supruga.

Isprva ne pridajući nikakvu pažnju njegovim riječima, Annu malo-pomalo počnu uznemiravati dječakova upozorenja da se ne udaje za Josepha. I dok njezina okolina dječaka smatra čudakom, Anna je sve uvjerenija da je Sean uistinu njezin pokojni suprug, osobito kad joj mališan počne otkrivati detalje iz njihova zajedničkog života...

O filmu ‘Rođenje’ najviše se govorilo u kontekstu provokativnosti prizora u kojem glavna glumica sjedi gola u kadi s desetogodišnjim dječakom. Doda li se tomu da je riječ o oskarovki Nicole Kidman ('Sati', 'Studengora'), film je i prije premijere mogao računati na veliko zanimanje javnosti. Priča je itekako intrigantna s obzirom da je u njezinom središtu odnos između mlade udovice i dječaka koji tvrdi da je reinkarnacija njezina pokojnog supruga.

Ovu je psihološku dramu režirao Britanac Jonathan Glazer koji je svojim prvijencem ‘Posljednja pljačka’ stekao visoke ocjene, a poznat je kao redatelj videospotova (Blur, Radiohead).

Scenarij je napisao s francuskim oskarovcem Jean-Claudeom Carrièreom, najpoznatijim po suradnji s redateljem Luisom Buñuelom ('Diskretni šarm buržoazije', 'Taj mračni predmet želja'), i Milom Addicom, scenaristom drame ‘Bal čudovišta’. Njih su se trojica odlučila za spoj drame i trilera s elementima fantastike fokusirajući se na dvoje protagonista.

Uz Nicole Kidman najdojmljiviji nastup ostvario je mladi kanadski glumac Camereon Bright. U ostalim su ulogama Danny Huston ('Brižni vrtlar', 'The Aviator'), Anne Heche ('Predsjedničke laži', 'Šest dana, sedam noći') te legendarna hollywoodska glumica Lauren Bacall ('Otok Largo', 'Ogledalo ima dva lica') koja je s Nicole Kidman nastupila i godinu dana ranije u filmu ‘Dogville’.

Proslavljenu autorsku ekipu čine još i skladatelj Alexandre Desplat ('Kraljica', 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu') te snimatelj Harris Savides ('Američki gangster', 'Milk').

‘Rođenje’ je 2004. prikazano u službenoj konkurenciji Festivala filmske umjetnosti u Veneciji, dok su glavni glumac i glumica nominirani za strukovne nagrade: Nicole Kidman za Zlatni globus, a Cameron Bright za Young Artist Award.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...