Navigation Content

Dan poslije

Dan poslije

The Day After

Hladni rat samo što nije prerastao u oružani sukob, a javnost diljem svijeta sa strahom prati razvoj situacije

INFO

RedateljNicholas Meyer

GlumciJason Robards, John Cullum, JoBeth Williams, Steven Guttenberg, John Lithgow, Bibi Besch

Sažetak

Godina je 1983. i opasnost da hladni rat preraste u oružani sukob i dalje je velika. Na području Kansas Cityja smještene su američke vojne baze s nuklearnim projektilima koji su usmjereni prema Sovjetskom Savezu.

Stanovnici Kansasa svjesni su da će u slučaju rata njihov grad biti jedna od prvih meta. Najgori strahovi upravo će im se ostvariti...

 

Ovaj je film po mnogočemu karakterističan izdanak žanra katastrofe koji je cvjetao sedamdesetih i osamdesetih. Specifičan je upravo po tome što je katastrofa o kojoj je u njemu riječ u to doba predstavljala potpuno realnu i neposrednu opasnost.

Redatelj Nicholas Meyer, najpoznatiji po scenariju i režiji nekih epizoda iz filmskog serijala 'Zvjezdane staze', uspio je s razmjerno skromnim budžetom snimiti efektan i dojmljiv film, koji se puno više oslanja na sugestivnost i atmosferu nego na vizualno dočaravanje katastrofe.

Uz izvrsne interpretacije oskarovca Jasona Robardsa ('Svi predsjednikovi ljudi') te Johna Culluma (serija 'Život na sjeveru') i ostatka glumačke ekipe, film je uspješno ispunio svoju funkciju čemu, među ostalim, svjedoči i činjenica da su nakon emitiranja diljem Amerike uspostavljene telefonske linije na kojima su stručnjaci prestravljenim gledateljima nudili psihološku pomoć i savjete.

Njegovu su kvalitetu potvrdile brojne nagrade i nominacije. Bio je nominiran za Emmy 1984. u 12 kategorija, a pobijedio je u dvije, i to za najbolje vizualne efekte i zvučnu montažu. U Njemačkoj je sljedeće godine osvojio nagradu Golden Screen, dok je iste godine scenarist Edward Hume primio nagradu Američkog scenarističkog udruženja.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...