Ove nedjelje Nacional s otoka Madeire i Guimaraes odigrat će zaostali susret 2. kola portugalske nogometne lige; iako je ovaj dio sezone rezerviran za susrete nacionalnih timova, ova dva kluba nemaju reprezentativaca pa im je portugalski nogometni savez dozvolio odigravanje ovog susreta.

I jedni i drugi vrlo slabo su ušli u sezonu; za sada u portugalskom prvenstvu nisu postigli niti gola, s tim da je Nacional uspio uzetiu bod odigravši 0-0 sa Feirenseom u prvom kolu. Osim slabog starta u prvenstvu, slabo su odigrali i kvalifikacijske susrete za plasman u Europsku ligu. Nacional je ispao od engleskog drugoligaša Birminghama koji je dobio priliku igrati u 'Europi' zbog osvajanja Liga kupa, da bi nakon toga odigrao katastrofalan finiš prvenstva i ispao iz lige. Guimaraes je imao puno težeg protivnika, Atletico Madrid, i nije čudo što je poražen u oba susreta i oprostio se od europskih susreta.

Ovaj susret mogao bi poslužiti i jednima i drugima za konsolidaciju vlastitih redova i povratak u formu, jer iako se trenutno nalaze na dnu tablice, oba sastava zapravo spadaju među bolje portugalske prvoligaše. Kako će proteći susret dvaju gubitnika kvalifikacija za Europsku ligu, pogledajte na kanalu SportKlub+.