Navigation Content

Istraživač: Podzemni svijet Uskršnjih otoka

Istraživač: Podzemni svijet Uskršnjih otoka

Easter Island Underworld

Na legendarnom Uskršnjem otoku u Južnom Pacifiku, tim znanstvenika je u potrazi za tragovima u ogromnom sustavu podzemnih špilja. Dolaze do nevjerojatnih otkrića koja će baciti svjetlo na najveći misterij u ljudskoj povijesti - na pad civilizacije Uskršnjeg otoka. Što je bio uzrok ovog pada i što nam to saznanje može značiti danas?

INFO

Sažetak

Na legendarnome Uskršnjem otoku, u južnome dijelu Tihog oceana, skupina istraživača i znanstvenika National Geographica upustila se u jedinstvenu ekspediciju: prvi će pokušati istražiti i iscrtati nepregledni sustav špilja ispod površine tog zagonetnog otoka.

Pritom dolaze do nevjerojatnih otkrića koja će rasvijetliti jednu od najvećih misterija čovjekove povijesti: propasti civilizacije na Uskršnjem otoku. Što je dovelo do nestanka tamošnje civilizacije i što nam te spoznaje znače danas?

Uskršnji otok - ili Rapa Nui - jedno je od najsamotnijih mjesta na svijetu. Od najbližega kopna udaljen je više od 1900 kilometara, dok je udaljenost do obale Južne Amerike gotovo dvostruko veća.

Prije nešto manje od 2000 godina malena skupina putnika iz Polinezije stigla je ovamo preplovivši tisuće i tisuće kilometara otvorenog mora. Odsječeni od područja koja su napustili, doseljenici su izgradili uspješno i napredno društvo koje je stvorilo neke od najvećih spomenika u ljudskoj povijesti - divovske kamene skulpture poznate pod nazivom moai. Širom tog malenog otoka raspoređeno je gotovo 900 takvih monolita.

Kako su točno izrađeni i kako je civilizacija koja ih je stvorila nestala - neka su od najvećih pitanja koja muče arheologe. Moguće je da se u tek istraženim špiljama Uskršnjeg otoka kriju dokazi koji bi mogli poslužiti kao objašnjenje te jedinstvene povijesti.

Pratimo istraživače koji se spuštaju niz strme litice, provlače se uskim labirintima, te navlače čak i ronilačku opremu kako bi dovršili zadaću. Duboko pod zemljom, u stoljećima zaboravljenim šupljinama, ti pustolovi otkrivaju ostatke ljudskih tijela i znakovite rukotvorine.

Ta otkrića zajednički otkrivaju nevjerojatnu povijest, za ovu prigodu oživljenu fantastičnim rekonstrukcijama. Riječ je o priči o krajnje domišljatim postignućima, o ekološkoj katastrofi i nesmiljenome raspadu društva - važnoj i dojmljivoj pouci za sve nas, koji smo na sličan način ostali zatočeni na otoku u svemiru.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...