Ove srijede, zadnjega dana mjeseca kolovoza kreće 37. po redu Europsko prvenstvo u košarci koje se ove godine održava u Litvi, zemlji bogate košarkaške prošlosti. Na ovome prvenstvu nastupit će rekordan broj reprezentacija, njih čak 24, što je gotovo polovina od ukupnog broja registriranih europskih košarkaških saveza (49). Reprezentacije su podijeljene u četiri skupine, a u svakoj skupini nalazi se po šest reprezentacija; najbolje tri iz svake skupine idu dalje.

U skupini B, jedan od glavnih favorita prvenstva Francuska otvorit će natjecanje utakmicom protiv Latvije, reprezentacije koja spada među najslabije selekcije na ovom prvenstvu. U francuskoj prvoj petorci igraju čak četiri vrlo dobra NBA igrača; na beku je dobro poznati Tony Parker, tu je i centar Chicago Bullsa Joakim Noah, te Diaw iz Charlotte te Batum iz Portlanda. I ostatak francuske reprezentacije igra po uglednim europskim košarkaškim klubovima pa je jasno zašto ih stručnjaci svrstavaju među glavne favorite prvenstva.

Latvijska reprezentacija je vrlo mlada i sudjelovanje na ovome prvenstvu za njih je važno radi sakupljanja iskustva, no za nešto više teško da imaju snage. Samo četvorica latvijskih reprezentativaca igraju košarku u inozemstvu; dvojica u Španjolskoj, jedan u susjednoj Litvi i jedan na sveučilištu u Arizoni. Latvija će u skupini B teško doći do pobjede, a protiv Francuza nemaju gotovo nikakve šanse. S koliko razlike će Parker i društvo tući Latviju, pogledajte na kanalu Sport 1.